povídka » Gilgameš v pustinách
hodnotilo: 13
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert Silverberg

Gilgameš v pustinách

Povídka vyšla i pod názvem:
Gilgameš se vrací
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: fantasy

originální název: Gilgamesh in the Outback
originál vyšel: 07/1986

Komentáře:
Lucc  | ****1/2 19.09.2016 16:10

Nejkomplexnější a nejméně vysvětlovací Silverbergova novela ze všech čtyř, které jsem v létě 2016 četl. Připomněla mi Bradburyho majstrštyk Psanci. Světem a středobodem povídky je Peklo, kam bez nějakého jasně daného důvodu po smrti přijdou mnozí velikáni nedávné, starší i té nejstarší historie. Plebs nejspíše také, ale o něm není řeč. V tomto bezvýchodném prostředí, kde můžete zemřít znovu, ale nic se tím neřeší, se střetávají zajímavé postavy a znovu ožívá jeden z nejsilnějších mýtů – Gilgameš.
Silverberg sympaticky fabuluje bokem. Drží se známého, ale posunuje charakter postav a jejich životní filozofii kamsi jinam (chudák REH). Mimoděk tak vytváří svůj výklad historie a motivace některých jejich velkých postav. Konec není překvapivý, ale příjemně katarktický. I kdyby se nelíbil, pro fanoušky HPL a REH je tato povídka povinností, byť ji někteří budou vnímat jako svatokrádežnou.
I po třiceti letech velmi dobré čtení.



WebArchiv - archiv českého webu