povídka » Jack
hodnotilo: 26
77%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

China Miéville

Jack

Kategorie: fantasy - New Weird

originální název: Jack ˙
originál vyšel: 09/2005

Komentáře:
Gaarq  | ***** 22.09.2009 08:32

miéville umí oboje, romány u povídky. jack je vyprávění o takovém novokrobuzonském jánošíkovi a o neuchopitelnosti spravedlnosti (s podtitulem „je vůbec něco takovhé?“). forma, styl, námět… skvělé, miéville prostě jede. a opět dokázal své politické názory držet na uzdě, byť jim dává slovo; to, co sděluje o lidech a společnosti, je obecně platné, nezamlžené nějakými ideologiemi.

Lucc  | ***1/2 04.01.2011 12:02

Nevím, jak bych hodnotil, kdybych tuto povídku četl a neznal Nádraží Perdido potažmo další knihy z novokrobuzonského cyklu. Asi bych byl dost zmatený. Miéville totiž mnoho nevysvětluje, rovnou to na nás sype. Jako doplněk k Nádraží Perdido je to ale fajn. Dozvíme se něco víc o Jackovi Půlmodlitbičkovi a o tom, jak že ta vláda v Novém Krobuzonu funguje. Kdo tahá za špagátky. A nebudeme nijak zvlášť překvapeni, protože pachatelé dobra neexistují jen v realitě, ale i ve vymyšlených světech. Bez nich by to totiž nešlo. Nebo ano?

louza  | **** 02.03.2020 14:16

Letmý návrat do prostředí Perdida. Je tu asi předpoklad, že čtenář knihu četl, takže ho smršť nápadů nepoloží do kolen. Ale i čtenář neznalý tu získá dojem, že se setkal s něčím skvěle propracovaným a výjimečným. Tak či tak, jde o dobrý a dobře vypointovaný dovětek, nebo teaser.



WebArchiv - archiv českého webu