povídka » Zdraví mrtví
v Top10 8
hodnotilo: 67
87%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Steven Erikson

Zdraví mrtví

Povídka patří do světa: Malazský svět

Kategorie: fantasy

originální název: The Healthy Dead
originál vyšel: 2004

Komentáře:
BorgDog  | ***** 13.06.2009 13:08

Opravdu nářez. :-) Černý humor co místy proráží strop, přitom však vůbec není hloupý – a z některých postřehů mrazí. Dokonalá mela i s varováním v úvodu. :-)

papuja  | ***** 01.09.2009 21:08

Nejsilnější povídka z celé knihy „Legie nesmrtelných“. Jak píše Bordog, už varování v úvodu Vás upoutá: „Varování všem fašistům přes životní styl. Nečtěte to, nebo oslepnete.“ V povídce jsou situace a hlášky, u kterých jsem se pěkně zasmál:o) Povídka není pouze o černém humoru, ale prináší i filozofický podtext o civilizaci!

ukázka: „Touha po dobru, pane Reese, vede k svědomitosti, která následně vede k licoměmému pokrytectví, z něhož se rodí nesnášenlivost, po níž rychle následuje nelítostné odsuzování, které rychle vystřídá tvrdé trestání vyvolávající všeobecný strach a paranoiu, vrcholící nakonec ve vzpouře mající za následek chaos, rozpad a úplný konec civilizace.“

ukázka: „Dobrý život a zdraví, jak říkáte, vedou k blahu. Jenomže blaho je relativní pojem závislý na okolnostech. Výhody jsou vnímány a poměřovány na kontrastech. V každém případě je výsledkem samolibost a z ní pramenící přání, aby se ti, kteří jsou považováni za méně čisté, méně šťastné – neosvícené, chcete-li – přizpůsobili. Jenomže takové přizpůsobování vede k nudě a následně k lhostejnosti. A z lhostejnosti, pane Reese, přirozeně vzniká rozklad a s ním opět konec civilizace.“

Majkl  | ****1/2 16.07.2010 17:08

Zábavná psina o jednom nezdravo zdravom mestskom štáte, o tom, že všetkého veľa škodí (aj keď je to zdravé), o tom, že niekedy stačí drobné pošťuchnutie a dokonalý svet sa zrúti do anarchie. Absurdný mikrosvet zdravia a pár pekných myšlienok vo fantasy, to je Eriksonova poviedka Zdraví mrtví. A aby som nezabudol, pri čítaní som chrúmal chipsy, no teraz si idem dať šálku zeleného čaju. Trocha zdravia nezaškodí :)

idle  | ****1/2 19.04.2012 18:11

O kus zábavnější než Potoky krve, o pořádný kus víc než The Lees of Laughter's End. Město, kde se v praxi ukazuje, že největší zlo je „pro vaše dobro“.

Ale nejlepší kousky Eriksonova humoru jsou stejně roztroušené v sérii.

michalb  | **** 17.08.2013 11:32

Ne ne.. Pokud mate aspon trochu radi fantasy a sahnete po CEMKOLI od Eriksona, rozhodne se nespletete. Je to jeden z mala fantasy autoru, ktery OPRAVDU UMI PSAT. Musim ale rict, ze toto jsem plne docenil az potom co jsem ho zacal cist v originale. On si proste hraje s jazykem. Ceskym prekladum se to uplne zachovavat nedari. Moc se tomu nedivim, prekladat Eriksona musi byt peklo… Anglictina holt jede na trochu jine urovni vyjadrovani, viceznacnosti a synonym. Docela by me ale zajimalo jak by ty preklady zvladl Kanturek… No kazdopadne zpet k povidce. Vtipna s naznakem hlubsiho podtextu. Hlavni je ale humor. Libi se mi, jak Erikson vzdycky vybuduje postupne tu situaci a pak to cele shodi jednim komentarem nebo vetou jedne z postav. 85%

Strýček Biolit  | ****1/2 29.12.2013 17:26

Kvalitně odvedená práce mistra Eriksona. Půl hvězdy navíc za téma, avšak mám takový neblahý pocit, že z tématu a situace šlo vytřískat o kus víc.

Gaarq  | ***** 30.04.2014 08:06

no hurá, tak alespoň v téhle povídce se nám vrátil starý dobrý erikson, jak ho znám z MKP, který dokáže nejenom řemeslo, ale i literaturu. jistě, jak je někde trio B+K+E bez krve to nejde, ale celý druhý plán s makrotem a kultem je více než skvělý.

Lucc  | ****1/2 28.07.2014 12:00

Bylo nebylo, na pobřeží jedné bezvýznamné úžiny leželo město, ve kterém za podivných okolností vystřídal standardního krutovládce Nekrota jeho mladší bráška Makrotus. Přinesl vládu zcela novou a dosud nevídanou, inu nomen omen. Pak ale jednoho dne jeli okolo tři výtečníci, kteří dostali nabídku, která se neodmítá. Jasnější linie (byť zpočátku poněkud zastřenou démony; proč museli mít lidská jména, safra!), větší čtivost a významný přesah, o kterém se podrobněji zmiňují jiní komentující, činí z této povídky jasně nejlepší kus v minisbírce Potoky krve.

Vzkaz všem sociálním inženýrům a voličům levice – čtěte a snad pochopíte, že vaše idea je pomýlená. Nebo se alespoň pobavíte a během čtení nebudete páchat dobro.

Strider  | **** 20.03.2016 10:49

Skvelý nápad berúci si na paškál obsesiu zdravým životným štýlom, ktorý sa ku koncu zvrhne do chaotickej divočiny. Viem si prestaviť, že z tejto témy sa dala vykresať výborná ostrá satira, Erikson sa však uspokojil len s morbídne zábavným blbnutím, ktoré len pláva po povrchu. 8-/10

seelya  | ***** 30.04.2016 12:27

Určite je to najlepšia vec zo zbierky Potoky krve, či už vtipom, alebo filozofickým presahom.



WebArchiv - archiv českého webu