povídka » Netopýři
hodnotilo: 34
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Netopýři

Kategorie: sci-fi

originální název: Nightflyers
originál vyšel: 04/1980

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
Madam Brbla  | ****1/2 30.10.2009 09:11

Skupina vědců si pronajme loď, aby dostihli a kontaktovali mýtickou rasu volcrynů, ovšem záhady a tajemství se vynoří už během cesty. Kapitán Royd Eris se objevuje jen ve formě hologramu – co je zač a proč se před ostatními neukáže ve své pravé podobě? Je to nepřátelský mimozemšťan či snad umělá inteligence? Navíc špičkový telepat Lasamer dostává paranoidní záchvaty, cítí hrozící nebezpečí a jeho hysterické stavy je nutné utlumit léky. Tragédie na sebe pochopitelně nenechá dlouho čekat. Pokud se chcete dozvědět více o volcrynech, odhalit totožnost kapitána Erise a poznat podstatu nebezpečí na lodi, přečtětu si povídku G.R.R. Martina „Netopýři“, případně dávněji vydanou útlou knížečku „Nightflyers“ (ano, ta s tou hnusnou obálkou s motivem vybuchující hlavy… jak vkusné;-)). Pointa příběhu je sice snadno předvídatelná a některé scény z druhé poloviny poněkud laciné, přesto se mi tenhle takřka klasický sci-fi horror svou atmosférou velmi zamlouval. Překlad názvu „Netopýři“ mi přijde zavádějící a banální, doslovné „Noční letci“ má z mého hlediska přesnější význam i lepší náboj. 85%

KainIX  | ****1/2 10.03.2010 18:22

Jana677 toho opět prozradila tolik, že už není moc co psát :) Jedná se o hardcore sci-fi říznutý survival hororem :) Vesmír obydlují různé bytosti a jedny z nich, volkryni, se vyskytují v bájích mnoha z nich. Karoly d'Branin si najal vesmírnou loď Netopýr a několikačlennou posádku, aby se s volkryny setkal. Let plyne poklidně až do chvíle, kdy začnou členové posádky umírat, resp. zdá se, že je někdo vraždí a podezření padá na tajemného kapitána lodi, který se nechce posádce ukázat. Let se stává bojem o přežití. Povídka se čte velmi příjemně, text působí sebejistě, bez logických chyb nebo jakýchkoliv zádrhelů. Atmosféra je velmi slušná, hlavně pak ve druhé půli příběhu a dokážu si klidně představit jeho zfilmování.

Ruffy  | **** 13.03.2012 22:51

Pěkná sci-fi povídka (novela?) o cestě za záhadnou mimozemskou rasou putující vesmírem. Dovedl bych si to představit i jako delší knihu, kde by byl větší důraz kladený na ponorkovou nemoc a stísněnou atmosféru na lodi. Myslím, že by to nic neztratilo ze své krásy. Takhle to na mě bylo strašně moc rychlé a nedokázal jsem si to plně vychutnat. Zrovna když jsem si to začal pořádně užívat, bylo po všem. Konec je pěkně hororovo mrazivý, připomněl mi Kubrickovu Vesmírnou Odysseu.

Strýček Biolit  | ****1/2 07.03.2014 21:45

Parádní novela s hutnou atmosférou a typicky martinovským koncem (a tím fakt nemyslím bílého koně a sníh). Opět – předvídatelné, nicméně skvěle napsané…a jak tak koukám do komentářů, nejsem jediný, kdo by si to dovedl představit jako nějaký kvalitní film.

Gaarq  | *** 04.10.2015 08:35

opět čtením noveletky po delší době její atraktivita klesla. změnil jsem hodnocení ze čtyř na tři, protože na poprvé to bylo nové a neokoukané, na podruhé ukecané a nudné. kdyby to autor sejmul na polovinu a věnoval více prostoru podstatně zajímavějším volkrynům, dost by to dílku prospělo. ale ty zbytečné citové výlevy a neustálé jalové žvatlání postav, na to už nemám nervy ;) základní námět je nosný a zajímavý, byť nijak originální a to ani v době vzniku, má to rozhodně snahu být dramatické a děsivé, ale ta přílišná plocha a nesoustředěnost vše jen zbytečně rozmělňují; navíc poučenější čtenář čeká, že jak jednou mordování začne, tak bude pokračovat a věru to není nijak překvapivé. pointa s volkryny je dobrá, ale nevyužitá, pointa příběhu lodi a posádky je, nu, nic moc, taková optimisticko-romantická.



WebArchiv - archiv českého webu