povídka » Poslední přikázání
hodnotilo: 8
74%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Harry Norman Turtledove

Poslední přikázání

Povídka vyšla i pod názvem:
Poslední článek
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: alternativní historie

originální název: The Last Article
originál vyšel: 12/1988

Komentáře:
Gaarq  | *** 24.08.2010 07:21

velmi zajímavé téma, ukazující různý civilizační přístup válčících stran druhé světové války. povídka má tah, jasnou myšlenku a odpornou pointu (nikoliv ve smyslu kvality, ale vyznění). výhrady jdou na vrub časté polopatičnosti a schematičnosti, také překlad ve sbírce kaleidoskop stojí za starou bačkoru, takže si povídku radši přečtu i v magazínu a možná zvednu hodnocení o stupeň výše.

Lucc  | ***1/2 25.08.2014 11:44

Novelka má myšlenku a není zle napsaná, ale přišla mi řídká. Protože kromě té jedné myšlenky o konfrontaci dvou ideologií nebo spíše způsobů přenosu odpovědnosti ve společnosti, nějakých těch roztroušených alternativně historických poznámek a ukázka přehledu ohledně reálií WWII v ní nic není. Potenciál velký, provedení schází údernost.

Pro ouchyly: V překladu jsou 2 devadesátkové fláky. Side effects – boční efekty (musel jsem skoro zamáčknout slzu) a binec v přepisu názvu New Delpi – někdy Dilí, jednou dokonce Delfy.



WebArchiv - archiv českého webu