povídka » Oceloví andělé
hodnotilo: 18
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Oceloví andělé

Kategorie: sci-fi

originální název: And Seven Times Never Kill Man
originál vyšel: 07/1975

Komentáře:
Madam Brbla  | **** 21.02.2013 08:47

Kritika náboženského fanatismu a xenofobie; v této povídce je lidstvo tím rozpínavým šmejdem z vesmíru, vetřelcem, utlačujícím zdánlivě slabší a zaostalejší původní obyvatele planety. „Oceloví andělé“ jsou takovým drsnějším, pochmurnějším předchůdcem „Avatara“, váhám s hodnocením mezi 80–90%. Povídka je silná, čtivá, atmosférická, ale pasáže plamenného hřímání představeného Církve dítka Bakkalonova mě poněkud obtěžovaly, jakkoliv měly své opodstatnění, takže se přikloním k nižšímu číslu: 84%.

Strýček Biolit  | *** 14.01.2014 18:59

Opět stejný problém, jako u většiny povídek sbírky – „něco tomu chybí“. Přišlo mi to jako takové plácání odnikud nikam bez výraznějšího děje. Prostředí mi celkově evokovalo (nebo snad ewokovalo?) Endor z Hvězdných válek.

Gaarq  | ***** 21.10.2018 14:25

tak tohle byla opět pecka, na kterou jsem čekal. drsné, tajemné, mírně zvrácené a s nesentimentálním závěrem. začarovaný kruh násilí ve jménu bohů a pravd, osudy malých lidiček v kolotoči (či žernovu?) životů. aspoň závěr se podařil ;)



WebArchiv - archiv českého webu