povídka » Uvězněni v pekle
hodnotilo: 16
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Larry Niven

Uvězněni v pekle

Povídka vyšla i pod názvem:
Za větrem v pekle
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Becalmed in Hell
originál vyšel: 07/1965

Komentáře:
Lucc  | ***1/2 05.01.2015 20:20

Niven opět ukazuje, že povídky umí, navíc pokaždé trochu jinak. Tahle je víc SF, a to o ohrožení dvojčlenné mise na Venuši, čili osvědčené schéma „vyřeš problém, jinak nepřežiješ“. Slušná porce psychologie (manipulace, sugesce) a SF techniky (moduly, motory, systémy pohonu a udržení objektu v atmosféře a podobné propriety). V dialozích spousta nevyřčeného k domyšlení.

Nelson  | *** 24.08.2015 09:23

Spíše průměrnější povídka o cestě průzkumníků atmosférou Venuše, nečekaném problému a jeho poměrně originálním řešení.

lamahe  | *** 14.02.2024 13:29

Priemerná „survival“ poviedka, ktorá dosť slabo odolala zubu času. Dvaja výskumníci atmosféry Venuše sa stretnú s nečakaným (teda len ak nerátate s tepelnou rozťažnosťou kovov) technickým problémom, ktorý vyriešia v podstate celkom náhodou. Za to body nadol. Naopak, ako hard-SF u mňa body získava za pomerne realistický opis Venuše (na rok 1965), čiastočne odľudšteného člena posádky a psychológiu medzi ním a jeho štandardným kolegom. A najmä za úvahu o možnosti jeho psychosomatických problémov (a ich riešenia).



WebArchiv - archiv českého webu