povídka » Střípek ledu
v Top10 8
hodnotilo: 117
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Andrzej Sapkowski

Střípek ledu

Povídka patří do světa: Zaklínačův svět

Kategorie: fantasy

originální název: Okruch lodu
originál vyšel: 07/1992

Komentáře:
firen  | ***** 31.05.2008 13:52

I v seriálu následovala tato povídka po hranici možností ( v seriálu s názvem drak.) Tato povídka nabízí zaklínače, renegatského zaklínače, čarodějku, čaroděje, marigolda starostu a příchod elfů, kteří se mají ujmout zprávy nad městem. Je jasno že tato kombinace zamává s celým městem. Geralt jen utvrdí poznatek, že s ním si není radno zahrávat.

Gaarq  | ***** 30.07.2009 19:38

tahle povídka vyniká především dialogy (istredd a geralt) a skvěle zpracovanou tématikou jednoznačnosti v oblasti citů (to jsem to pěkně opsal, že? ;) ne, že by to nebylo téma po milion šesté přežvýkané literaturou, ale sapkowski opět dokázal přinést zajímavé okolnosti a hlavně rámec tohoto dějově prostého příběhu. žádný pitomý hapík, ale životní realita dopadá na ramena hrdinů povídky. pravda je skutečně jen střípek ledu…

Izmalius  | **1/2 07.08.2011 15:04

Průměrná povídka, která ničím neohromí. Ze začátku to vypadalo zajímavě, ale postupně to bylo slabší. 50%

sfinx  | ****1/2 03.04.2013 13:51

Musím dát o něco nižší hodnocení než u ostatních povídek – tato mi přijde nadbytečná. Přestože je téma milostného trojúhelníku v Zaklínači originální a přestože dialogy byly krásné – obzvlášť Yennefer působila nádherně, tak celé téma Yennefer-matka, na němž je zčásti povídka založena, už bylo tak trochu přečerpáno. Především kvůli tomu, že povídka následuje po Hranici možností, kde jí drak jasně řekne co a jak. Vcelku chápu pohnutky Yennefer, protože Nenneke ani Borch ji očividně nedokázali přesvědčit a je to její slabina, ale aby se téma opakovalo takto po sobě, to už je trochu moc.
Také vymýšlet do takto uceleného příběhu pouze pro jedinou krátkou epizodu téměř osudového muže (spíše jednoho ze dvou) pro Yennefer, která bez něj skoro nemůže být, je trochu zvláštní – vezmeme-li v úvahu, že bez něho v klidu vydržela předtím i potom.
Jedním dechem musím dodat, že i když je to trochu slabší v rámci Zaklínače, tak je to pořád vysoko nad tím ostatním :) A pan Sapkowski možná jen chtěl někam vrazit ty nádherné dialogy Geralta a Yennefer.

Methat  | ***** 23.03.2016 18:06

Aj keď sa v tejto poviedke nedočkáme súbojov s hromadou monštier, milostný trojuholník je možno klišé a už to tu tucetkrát bolo, ja som bol spokojný. Pán Sapkowski vie neskutočne držať a budovať napätie. Tešil som sa, ako to celé love-story dopadne – Sapkowski je majster dialógov a príbehu, na konci som chrochtal blahom. Ach, tá Yennefer.

Lucc  | ***** 27.12.2021 11:03

Něco pro romantiky a milovníky nevyřčeného. Autor prohlubuje vztah Geralta a Yennefer. Dává nám nahlédnout pod pokličku jejich obav a tužeb. Do niter jich samých. Ukazuje nám jejich Achillovy paty, ale i silné stránky. To celé vplétá do pohádkového příběhu o Ledové královně. Dialogy mezi všemi postavami jsou dokonalé. Jediné skvrny na povídce jsou tedy v mých očích nelogická snaha Cikády o konflikt (ale asi jsou takoví lidé, jen mně je to cizí) a debaty o pravdě mi při hlubším rozboru připadaly nesmyslné. Ale pokud zůstávám na povrchu, tak se mi moc libí. Jsou tak bolestně romantické… Také se mi líbilo, jak láska umí dělat z jinak střízlivých a inteligentních mužů hlupáky. Až takové, že se pokouší o sebevraždu. Aby potom poučení o maštali a opratích od kriminální spodiny mohli poněkud trapně vmést do tváře svým zhrzeným protivníkům.



WebArchiv - archiv českého webu