povídka » Lovec jaguárů
v Top10 1
hodnotilo: 17
74%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Lucius Shepard

Lovec jaguárů

Kategorie: fantasy

originální název: The Jaguar Hunter
originál vyšel: 05/1985

Komentáře:
Lucc  | ****1/2 03.06.2010 09:49

Mám moc rád Shepardův středoamerický cyklus a i když se tato povídka dost vymyká (celkem tu schází military motiv), je pořád stejně silně sociální a vzbuzuje lítost nad tím, jak euroatlantská západní civilizace mění a pokřivuje život dříve svobodnějších a samostatnějších lidí a národů. To vše ještě v mystickém hávu. Mlask!

Madam Brbla  | **** 20.08.2010 12:49

„Síň slávy mistrů fantasy II.“ jsem uzavřela touto povídkou a nikoliv dle hesla „to nejlepší nakonec“. Podvědomě jsem ji odsouvala v obavách, že pro mě bude špatně srozumitelná a málo čtivá – jako román „Ten válečný život“ od stejného autora. Nestalo se: bez problémů jsem se ponořila do zeleného stínu jihoamerické džungle, prožila civilizační útrapy a rozpolcenost někdejšího lovce jaguárů Estebana a s pochopením sledovala jeho cestu za poznáním své duše. Melancholický příběh o zániku hodnot, odtržení od přírody a vlastní kultury, k dokonalosti mi chyběl pouze nějaký prvek překvapení. 81%

Gaarq  | **** 06.09.2014 08:42

docela příjemná povídka z žánru latinoamerických fantastických povídek, autor zvládl techniku velmi dobře, k dokonalosti chyběl jen méně uspěchaný závěr. nebyl sám o sobě špatný, ale zvrat nastal nečekaně (tedy logicky nečekaně), byť sám o sobě byl dobrý. zvláště popisy vztahu hlavního hrdiny a jeho ženy byly děsivě autentické :)



WebArchiv - archiv českého webu