povídka » Předvečer revoluce
hodnotilo: 23
67%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ursula K. Le Guin

Předvečer revoluce

Povídka vyšla i pod názvem:
Den před revolucí
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Povídka patří do světa: Hain

originální název: The Day Before the Revolution
originál vyšel: 08/1974

Komentáře:
Gaarq  | **** 08.09.2009 07:43

socio-politický příběh se silnou psychologií postav = klasická ursula LG, co víc dodat.

Romison  | **** 06.10.2009 23:05

silna nostalgicka revolucionarska povidka :) prekvapive me bavila

Madam Brbla  | *** 09.02.2010 10:05

Nemám příliš v oblibě politická (revoluční) témata, nadšení ze svržení starých pořádků a budování lepších zítřků. Lidi se totiž nemění, víme?;-) Podobnou skepsi a hořkost lze vnímat v myšlenkách staré revolucionářky, glorifikované ikony minulosti, která s blížící se politickou bouří bilancuje svůj život a hledá odpověď na otázku, kým vlastně je, čeho dosáhla… Povídka vyniká propracovanou psychologií ženy na sklonku života, ale jinak mě ničím kdovíjak neoslovila. Fantastické prvky neobsahuje prakticky žádné, akorát se děj odehrává ve fiktivním státě, toť vše. Motiv revoluce může být pro obyvatele západních zemí atraktivní, já jsem však za posledních 20 let nakoukla ve filmech, dokumentech a článcích do podstatně zajímavějších, pohnutějších osudů skutečných lidí, tato melancholická povídka mě tedy nemůže posadit na zadek s povislou sanicí. Do Locusu byla nejspíš zařazena kvůli jména Ursuly Le Guin, neznámý autor by s „Předvečerem revoluce“ takového úspěchu jistě nedosáhl (imho). 59%

Majkl  | **1/2 07.09.2010 13:50

Pocity starej revolucionárky, ktorá sa na sklonku života dočkala vytúženej revolúcie, za ktorú celý čas bojovala. Opäť pár postrehov o živote a revolúcii, vlastné vnímanie seba samej a vnímanie iných ľudí. Z príbehu na mňa doľahla únava, rezignácia a podvolenie sa rozbehnutým udalostiam, ktoré vás tlačia ďalej, ale po dočítaní vo mne neostali žiadne silné pocity.



WebArchiv - archiv českého webu