povídka » Peklo je nepřítomnost Boha
v Top10 3
hodnotilo: 52
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ted Chiang

Peklo je nepřítomnost Boha

Povídka vyšla i pod názvy:
Bez Boha je peklo
Peklo je neprítomnosť Boha

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: Hell Is the Absence of God
originál vyšel: 07/2001

Komentáře:
Gaarq  | ***** 12.09.2009 21:38

začnu asi tím, že v mládí jsem měl jako těžký metalista džísku a na zádech nápis go to heaven. jedna moje křesťanská spolužačka se mě zeptala, co tím chci říct, protože se to přece říká obráceně. tak jsem jí řekl, že z toho, co vím o křesťanském bohu, předpokládám, že to nebe je za trest a ne opačně. po těch dvaceti letech si myslím pořád totéž.

tahle povídka je úplná bomba. ted chiang je velmistr povídky a dokáže na její ploše cokoliv. tentokrát se opřel do vztahu člověka a boha (toho křesťanského). je to mrazivý příběh a mráz vám bude běhat po zádech ještě hodně dlouho po tom, co ho dočtete. go to heaven!

Madam Brbla  | ****1/2 18.12.2009 10:30

Náboženská témata u mě obvykle nepadají na úrodnou půdu, ale Ted Chiang svou povídku zpracoval naprosto fascinujícím způsobem: jím popsané fungování reality a tomu přizpůsobená psychologie lidí je navzdory fantastickým motivům dokonalou parafrází víry a jejího hledání v našem světě. Předpokládám, že jinak na povídku nahlíží člověk věřící a odlišným způsobem ateista, ale snad každý si v tom najde to své:-). Klobouk dolů, kdybych nějaký nosila: 93% EDIT: a tohle má být podle zdejších hodnocení Chiangova nejhorší povídka? 8-O Kde seženu ty další???

idle  | ***** 18.05.2011 08:58

Příběhy s motivem víry obvykle jdou mimo mě. Chiangovo pojetí, ve kterém nejde ani tak o víru, jako o lásku k Bohu, mě ale oslovilo – nebo to byl pragmatický přístup hlavního hrdiny? Každopádně tohle je jedna z povídek, kterou nelze okamžitě po přečtení pustit z hlavy a začít číst něco dalšího.

Majkl  | ***1/2 24.11.2012 16:08

Zaujímavá poviedka, v ktorej Chiang rozoberá pomerne nevedeckú tému viery v Boha z rôznych uhlov pohľadu a naziera do duše človeka, ktorý sa snaží milovať Boha, aby sa po smrti stretol so svojou manželkou. Lenže to je úloha nemožná, keďže práve príchod anjela spôsobil smrť jeho polovičky. Poviedka si získala moje sympatie bojom lásky s hnevom, zamýšľaním sa nad nebom a peklom s vedomím toho, že existujú, a hrdinovou snahou o stretnutie sa so životnou partnerkou. Prehnané správanie sa veriacich a pointa, ktorá mi vyhovuje len čiastočne, zas naopak zrážajú zopár percent.

epco55  | **** 02.01.2015 09:06

Aj napriek môjmu postoju k viere ma táto poviedka zaujala. Pretože Chiang opäť pracuje zo tnámim motívom z úplne iných uhlov ako som zviknutý. Jeho pohľad otvára nové obzory a umožňuje zamyslieť sa nad starou témou iným spôsobom. Môj pohľad na svet a vieru sice nezmenila, ale som si istý že zažiť to čo hlavný hrdina by som určite nechcel.

gan112  | ***** 15.03.2015 15:13

Prečítal som si to v kníhkupectve a očarilo ma to tak, že som kúpil celú knihy a to po februárovej výplate :) Úžasné nápady a skvelý štýl pri ktorom mi vôbec nevadil zvláštny postup dovymýšľavania si okolností počas tvorby príbehu (zrejmä).

MartinJ  | **** 25.05.2021 08:19

Přiznám se, že z téhle povídky jsem byl lehce zmaten. Opět svět postavený na geniálním nápadu hmatatelné přítomnosti andělů, nebe a pekla, akorát si moc nevím rady se závěrem, ten jsem nějak nepobral a na rovinu mi dojem z povídky trochu zkazil. Čekal jsem, že to dopadne úplně naopak.

A ještě poznámka: v takovém světě nemá moc smysl pojem „věřící“. To je jako kdyby se někdo ptal, zda věříme na auta…



WebArchiv - archiv českého webu