povídka » Lovec tamaryšků
hodnotilo: 77
73%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Paolo Bacigalupi

Lovec tamaryšků

Kategorie: sci-fi

originální název: The Tamarisk Hunter
originál vyšel: 26/06/2006

Komentáře:
Gaarq  | ***** 08.12.2010 08:08

navštívil nás starej suchánek. moc potěšeně to nezní ani bez znalosti souvislostí velkého sucha, které postihlo zemi. v prvním plánu vidíme oblíbeného bacigalupiho hrdinu, průměrného, ale ne hloupého, člověka, který žije. musí žít? chce žít. a jde to těžko. třeba kvůli suchu. ale snaží se. jenže proti němu stojí arogantní moc, která je ve své odtažitosti hloupá a neprozíravá. pokud mnoho lidí nedokáže myslet na zítřek, tak taková moc to neumí ani na hodinu dopředu. jen vyráží klín klínem a na ty vyražené klíny se moc neohlíží, byť jsou z masa a kostí a mají vlastní životy. lovec tamaryšků byl dobrý sluha, ale posloužil a může odejít. jenže nezávislost na složité infrastruktuře nemusí být nevýhoda. ale také může. to ani moudrý dopředu neví.

Madam Brbla  | ****1/2 11.12.2010 12:22

Gaarq už vše podstatné napsal za mě, dodám tedy jen, že do této Bacigalupiho povídky jsem zatím vklouzla nejsnadněji a přečetla ji rychleji než ostatní kousky ve sbírce. Představivost se nemusela vůbec namáhat: obraz budoucnosti, ve které voda bude vzácnější zlata, považuji za děsivě uvěřitelný. 90%

lamahe  | **** 26.08.2011 11:03

Tragédia človeka na pozadí tragédie doby – tento výrok by sa viac či menej dal vztiahnuť na všetky Paolove poviedky v Čerpadle 6, ale v tomto prípade mi príde najpríhodnejší. Opäť, desivosť tohto príbehu tkvie v zrealizovateľnos­ti jeho scenára. Pozrime na štáty Afrického rohu a paralela s nedostatkom vody je úplne jasná. Jasné, trochu prekvapivo sme sa presunuli na západ USA, ale naozaj až tak prekvapivo? Ešte zopár desaťročí plundrovania Zeme na dnešnej úrovni a sme tam. V spojení s poetikou Paolových obrazov ďalšia veľmi kvalitná poviedka.

GeRony  | **** 31.12.2011 15:50

Bacigalupi dokaze na malom priestore dokonale vykreslit prostredie bez nejakych siahodlhych opisov. Znova tu mame hrdinu obycajneho cloveka, ktory sa bori so svojimi problemami a preziva ako sa len da. Poviedka podla mna skor o nezmyselnych zakonoch ako o comkolvek inom. Pre mna nie az tak uveritelna ako predchadzajuce poviedky, napriek tomu davam za atmosferu a dokonale vykreslenie prostredia 80%.

epco55  | **** 03.01.2012 14:44

Nad systémom sa nedá vyhrať, ako koľvek sa snažíš. Byrokracia je tisíc hlavá Hydra, ktorej rastú hlavy exponencialnym radom. Aj keď si Lolo myslí že je za vodou opak je pravdou.

Majkl  | **** 19.12.2012 11:52

Ďalší z Bacigalupiho obrazov sveta budúcnosti po ekologickej stránke, v tomto prípade je obrovské sucho spojené s nedostatkom vody. V prvej chvíli som chcel vytknúť ukončenie poviedky, ktorej príbeh by mohol pokračovať aj ďalej, ale pri písaní komentára som si uvedomil, že práve takto to malo vyznieť – bezmoc jedinca voči úradom a systému.

Methat  | ***1/2 26.07.2014 19:26

Táto poviedka by sa dala prirovnať ku Kalorikovi, bola mi vo viacerých ohľadoch podobná – hlavný hrdina, strážnici, tajomstvo a okrem toho všeobecná kríza, no tentoraz nie jedla ale vody. Koniec mi prišiel nevýrazný, no asi taký mal byť.

jasonix  | **** 10.02.2022 23:33

Kalifornie nedaleké budoucnosti, svět, kde je největší vzácností voda a svatým evangeliem Zákon o uchování a přípustném užívání zdrojů. Epizodka, jíž Bacigalupi čtenáři servíruje, je vcelku bezvýznamná a cosi podobného se už muselo v historii tisíckrát odehrávat, ale je tak dokonale řemeslně napsaná, tak přesně zasazená do kontextu… A tolik vypovídá o stavu civilizace!



WebArchiv - archiv českého webu