povídka » O kupci a alchymistově bráně
v Top10 6
hodnotilo: 37
90%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ted Chiang

O kupci a alchymistově bráně

Povídka vyšla i pod názvem:
Kupec a alchymistova brána
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: fantasy - cestování časem

originální název: The Merchant and the Alchemist's Gate
originál vyšel: 07/2007

Komentáře:
BorgDog  | ***** 31.12.2009 23:04

Jedna z nejlepších povídek, co jsem kdy četl. Atmosféra pohádek Tisíce a jedné noci je úžasná a téma cesty časem ji nijak nenarušuje, dokonce právě naopak. K tomu se přidává spletitý, přesto dokonale logický děj, ale hlavně lidské poselství v příběhu muže, který možná navenek prohrál a ztratil všechno, ale přece objevil něco, díky čemu je vítězem.

KeB  | **** 07.03.2014 00:50

Konečně Chiangova povídka, která je skutečně povídkou. Je to opravdu pěkný příběh, ale bohužel se u mě překvapení nekonalo. Přesto solidních 80%

quinnet  | **** 15.07.2020 12:45

Cestovanie v čase vyrozprávané ako orientálny príbeh plný múdrych mužov a žien. Teda vlastne viac príbehov a každý nesie nejaké posolstvo. Veľmi uhladený text, ktorý pohladí dušu. V podstate by som tomu mohol dať aj maximálne hodnotenie, ale viem, že Ted Chiang v tejto poviedke ešte nepredviedol svoje maximum.

Gaarq  | **** 21.02.2021 19:03

mistrně napsaná povídka s tématem cestování v čase ve stylu starých arabských příběhů. spojení cest časem, fatalizmu a zajímavých životních osudů bylo fajn. jen to vyústění je takové nemastné, neslané, až banální.

MartinJ  | ***** 02.09.2021 10:32

Vzpomínám, že jsem kdysi četl jeden starý román, napsaný snad v 50. letech 20. století, kde figurovalo cestování časem, ale jinak se držel přesně striktní zásady, že tok času je neměnný. Už si nepamatuju název ani jméno autor, takže už jsem ten román nikdy znovu nedohledal. Povídka Teda Chianga mi to však plně vynahradila. Nejen že všechno na sebe perfektně navazuje, ale celý příběh (vlastně několik příběhů v jednom) je vyprávěn krásným jazykem. Absolutní špička!

jasonix  | ****1/2 17.03.2022 18:29

Příběh s výrazným fantastickým motivem, podobající se ale víc legendě či pohádce než SF. Dýchla na mě orientální atmosféra, evokující Šeherezadu i Džibránova Proroka. Téma determinismu je tu v podstatě analogií obligátního časového kontinua.

louza  | ****1/2 13.02.2023 18:37

Zajímavě vystavěná a prokombinovaná povídka s motivem cest časem, které ale nemají dopad na jeho běh. Ovšem pouze fyzický. Tématicky je povídka zasazená do dávné historie v arabském světě, je skvěle odvyprávěna a patří rozhodně k Chiangovu zlatému fondu.



WebArchiv - archiv českého webu