povídka » Hortlak
hodnotilo: 13
70%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Kelly Link

Hortlak

Kategorie: fantaskní

originální název: The Hortlak
originál vyšel: 10/2003

Komentáře:
noir  | **** 24.08.2010 16:17

Originální povídka, která se příjemně čte. Sice skočíme doprostřed příběhu v nespecifikované době a prostředí, což někdy může vyústit v chaos a takové to frustrující čtení, ale Kelly Linková naštěstí nic dál nekomplikuje, píše krátkými větami, a i když na ústřední poměrně jednoduchou linku neustále nabaluje další a další historky, povídka mě neotrávila, spíš naopak… ač je pravda, že hodně zůstane nedovysvětleno (a v jednom bodě jsem se lekl, že ve sporých náznacích vysvětlení bude mít místo i alegorie – život x smrt x očistec). Nechci naznačovat, o čem Hortlak je, protože právě v naprosté originalitě podle mě tkví jeho síla, takže na závěr jen doušku, že to ani náhodou není horor (k čemuž by svádělo zařazení do hororové antologie) jako spíš hravá současná fantastika a la Jonathan Carroll. Ale to je jen detail; na další setkání s Kelly Linkovou se moc těším.

idle  | ***1/2 29.03.2013 20:47

Opět mix nám známého světa s fantastickými motivy, tady se například procházejí zombíci, kteří nejsou tak úplně zombíky, vlastně se podobají spíš duchům. Příběh působí trochu neukotveně: vzhledem k tomu, že nejde úplně o naši realitu, jen cosi jí blízkého, není úplně zřejmé, co z děje je v daném světě „normální“ a co už třeba ne.

lamahe  | *** 13.10.2019 23:39

Chýba toho príliš „pred“ textom a „po“ texte poviedky, aby som hodnotil vyššie. Atmosféra je zaujímavá a vyskytujú sa tu aj veľmi originálni zombíci, „nakupujúci“ v nenápadnom non-stope, to je však asi všetko. Vďaka absencii výraznejších atribútov však na druhej strane vynikne Linkovej talent na vykreslenie sveta, ktorý je v podstate ako ten náš, až kým sa neobjaví pomerne nenápadný fakt, svedčiaci o opaku. Podnetnosť/zne­pokojivosť príbehu je potom práve v tej zdanlivej normálnosti, aj keď sa veci majú inak…



WebArchiv - archiv českého webu