povídka » Tichý hlas nic nešeptá
v Top10 1
hodnotilo: 17
57%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Thomas Ligotti

Tichý hlas nic nešeptá

Kategorie: horor

originální název: A Soft Voice Whispers Nothing
originál vyšel: 1997

odkazy: 1x [ukázka]

Komentáře:
Gaarq  | * 22.09.2009 08:28

titul povídky je symptomatický ;) tříšť dojmů se sype na čtenáře jako jehličky rozbitého rampouchu, ale ten pocit chladu a štípání ostří mi chyběl. nedokázal jsem se naladit na vlnu autora, příměry a scény mi nic neříkaly. základní námět mi přijde zajímavý (*), ale zpracování mě míjí na míle.

noir  | ***** 13.08.2010 09:33

Klasický, vynikající Ligotti, povídka napsaná jako černobílý film… pomalá mrazivá hororová fantazie, prakticky bez dialogů a akce, přelévající se z naší reality (nebo snad snu) do snového (nebo spíš jediného reálného) města u severní hranice, kterým prochází procesí vedené hrůzným klaunem s vejcovitou hlavou a na jehož ulicích si může návštěvník přečíst Metafyzické přednášky o „osvícení prázdnotou“. Vakuum, šeď, loutky, klauni, delirium, odcizenost… hypnotizující opakování částí vět, motivů – všechno zanechává velice zvláštní zimní dojem. Weird-noir s kosmickými kořeny kdesi u Lovecrafta z jeho snové fáze, jen stokrát bezútěšnější.

Lucc  | ***1/2 04.01.2011 11:50

Těšil jsem se. Náhoda tomu chtěla, že jsem se dostal k této povídce při ranní jízdě autobusem. Věrný své zásadě, že v antologiích se nemá přeskakovat, jsem se do ní s povzdechem začetl, a to byla chyba. Tato povídka se musí vychutnat. Chce to tu pravou atmosféru, chce to se naladit na bezútěšnou a studenou vlnu, v které Ligotti píše. Pravda, zima za oknem panovala, ale jinak… Nakonec, možná proto, že jsem jej dočítal na krajském úřadě v prázdné chodbě, ve mně Hlas svou stopu zanechal. Tichou, šustivou a mrtvou. Někdy si tuto povídku budu muset dát v tom správném prostředí. Minimálně ty metafyzické úvahy si to určitě zaslouží. Nechám se ovládnout a odcestuji do města na severní hranici. A tam zemřu. Nebo ožiji?

louza  | **1/2 02.03.2020 11:59

Těžko hodnotit. Evidentně jde o pocitovku s náznakem děje o přechodu do jiného fantaskního světa, který ale ve finále vyšumí do ztracena. Text není špatně napsaný a má charisma, ale pokud se mu nepodaří zanechat emoce, s největší pravděpodobností povídku do pár dní zapomenete.



WebArchiv - archiv českého webu