povídka » Watsonův chlapec
hodnotilo: 14
54%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Brian Evenson

Watsonův chlapec

originální název: Watson's Boy
originál vyšel: 2000

Komentáře:
Gaarq  | ** 23.09.2009 07:52

docela zajímavé existenciální drama. úžasní vyšinutci v depresivních a odlidštěných podmínkách (nějaký kryt? postkatastrofa?), pár pěkných obrazů a motivů. žel, celek je nevyrovnaný, delší pasáže jsou děsivě nudné (i když možná schválně) a čekal bych taky zajímavější závěr. buď něco silného nebo lepší (možná i absurdnější) vyšumění, takhle jsem jen přelistoval na další povídku s mírným pozvednutím obočí.

Lucc  | * 07.01.2011 18:18

Nuda, nuda, kýbl plný nudy. Příběh? Žádný. Napětí? Žádné. Postavy? V podstatě žádné! Navíc je to moc dlouhé. Proč se to jmenuje Watsonův chlapec? Má to být nějaký odkaz, který jsem nepochopil? Třeba to celé má smysl, ale já jsem ho nedešifroval. Jediné, co můžu říct kladného, je to, že text má jakýs takýs styl. I ždibec atmosféry by se našel. Za to je taky ta jedna hvězdička. Zatím jednoznačně nejhorší kus z antologie.

jasonix  | ***** 25.11.2020 07:10

Můj favorit. Ačkoliv styčné body s NW jsem hledal obtížně. To už by tu asi klidně mohl být i Bradburyho Čertík v krabičce, starší povídky od Kinga nebo některé Pecinovského antiutopie. Prostředí je kulisovité, jako z nějaké PC hry, absurdního dramatu nebo z experimentu Manderley Larse von Triera. Ale to mi nevadí, mám rád stylizaci. Tísnivá deprimující atmosféra bezčasovosti. Nutí člověka přemýšlet: jedná se o postapo, antiutopii, nebo je to čistá symbolika s metaforicky pojatými vztahy v jedné rodině? Tempo podle mého gusta, pomalé, místy napětí, občas je to strašidelné. Stírá se hranice představ, snu a reality. Dost prostoru pro fantazii … v závěru vlastně až moc, takže ve finále poněkud zklamání. Osobně jsem si vytvořil alternativní konec, kde Bray klopýtá chodbami ověšený mrtvými krysami



WebArchiv - archiv českého webu