povídka » Dámy z Grace Adieu
hodnotilo: 25
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Susanna Mary Clarke

Dámy z Grace Adieu

Kategorie: fantasy

originální název: The Ladies of Grace Adieu
originál vyšel: 1996

Komentáře:
Gaarq  | ***** 18.12.2009 07:55

čistý střet mužské a ženské magie ve světě krále havrana. jak příznačné! scéna s tím, co se objevilo po malém soireé v ubrouscích ctihodných dam mě dostala, hň hň hň… skvělé po všech stránkách.

Madam Brbla  | **** 12.09.2017 12:13

Viktoriánská Anglie je pro mě literárně i filmově přitažlivým obdobím, navzdory faktu, že bych v ní sama chcípla nudou (nebo hlady). Společenskými konvencemi spoutané dámy v korzetech a nadýchaných vrstvách přezdobených šatů korzují se slunečníky a vedou zdvořilou konverzaci, usilují o přízeň bohatých gentlemanů, případně vyšívají krucánky, pičičandy a náboženská hesla nad náprstkem čaje… brrr, a to byla ta šťastnější vrstva žen. Dámy z Grace Adieu se od nich zdánlivě neliší, magie jim však v tomto mužském světě dává sílu k decentnímu zvládání problémů – a hlavně svobodu. Autorka stvořila dokonalou atmosféru, ale zápletkou mě neohromila a postavy mě zanechaly emočně naprosto vlažnou. 75%



WebArchiv - archiv českého webu