povídka » Timothy Truckle
hodnotilo: 13
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Gert Prokop

Timothy Truckle

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: Timothy Truckle.
originál vyšel: 1977

Komentáře:
BorgDog  | **** 06.10.2010 04:25

A dostáváme se ke svérázné části antologie: Ke sbírce osmi povídek s postavou soukromého detektiva Timothyho Truckla. V podstatě jde o další povídkovou sbírku „vnořenou“ do hlavní antologie (také vyšla samostatně), ve které detektiv malý vzrůstem a velký duchem se zálibou v dobrém pití i jídle řeší za pomoci věrného „asistenta“ počítače Napoleona své případy v lehce (ke konci už těžce) dystopické Americe budoucnosti. Případy jsou různorodé, avšak všemi se proplétá určitá ústřední dějová linie a také některé shodné vedlejší postavy. A protože Timothy je detektivem opravdu proslulým, často se řeší problémy společenské smetánky značně ožehavého charakteru.

Celkově vzato je kvalita sbírky nevyvážená. Timothyho případy jsou zajímavé, autor se nebojí vymyslet originální problémy a plusem je také skutečnost, že zdaleka ne všechny končí happyendem, anebo tak, jak by si Timothy představoval. K tomu se přidává zmíněná vzájemná propojenost a celkově „houstnoucí atmosféra,“ navíc ani technická stránka nepůsobí tak směšně jako u mnohých jiných děl z té doby. Mínusem je jistá kostrbatost, kdy Timothyho postupy občas působí podivně a hlavně „nastrojeně“ tak, aby ho dovedly ke správnému cíli, opakování určitých faktů jeho osoby znovu v každé povídce, a především opět konunisticko-propagační nádech. Dystopie samotná by nevadila, nevadilo by dokonce ani to, že jako hlavní „opora systému“ funguje skutečná americká agentura NSA. Bohužel ideologie Podzemí už mává rudou vlajkou zcela nepokrytě a také použití pojmu Velký bratr jako krycí jméno velitele „vzbouřenců“ působí spíš než vtipně jako záměrná „facka Orwellovy.“

Celkově bych hodnotil na 80%, a toto číslo píši i k první povídce, která je vlastně prologem seznamujícím s osobou Timothyho Truckela a hrubým nástinem jeho světa.

Gaarq  | nehodnoceno 11.07.2020 12:23

jakýsi úvod k povídkové sbírce copak nohy se kradou? mě měl varovat před dalším čtením, ale hrál jsem si na hrdinu a zkusil první „skutečnou“ povídku této sbírky povídek zařazené v antologii. dílko nemohu hodnotit, protože to ani žádné uzavřené vyprávění není, jen cosi jako předmluva.



WebArchiv - archiv českého webu