povídka » Protože i já se dotkla nebe
v Top10 1
hodnotilo: 12
92%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Mike Resnick

Protože i já se dotkla nebe

Povídka vyšla i pod názvem:
Na křídlech poznání
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - utopie

originální název: For I Have Touched the Sky
originál vyšel: 12/1989

Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 05.02.2011 03:05

Jedna z Resnickových nejlepších povídek z Kirinyagy, pokusu o utopii. Většina z nich není nijak veselá, a tato patří k nejvíce hořkým, příběh dívky příliš inteligentní, aby mohla žít v záměrně primitivním světě, a současně příliš slabé, aby se dokázala vzdát domova. I touha po poznání se může stát prokletím, ale komu náleží vina?

Jakkoliv se budu zřejmě rozcházet v názoru s většinou čtenářů, nepokládám vypravěče-šamana většiny Resnickových povídek z tohoto cyklu za kladnou postavu. Jeho smíření s osudem není projevem moudrosti nýbrž fanatismu a opojení hrou na boha v systému, nad kterým si zároveň umývá ruce. A třebaže „utopie“ na Kirinyaze možná začala s dobrými úmysly, už jen Kamalina oběť nad ní vynáší jasný ortel.

Lucc  | ****1/2 31.08.2020 13:52

Koment po 4. čtení.

Naprostý souhlas s BorgDogem. Tato povídka v Magazínu mne kdysi nakopla, abych si pořídil celou Resnickovu sbírku. Je naprosto úžasná po obsahové i stylistické stránce, plná sladkobolných emocí a spousty vypravěčského umu, ale obsahuje jeden silný moment autorské svévole, který chtě nechtě musím zmínit, protože je důvodem nižšího než absolutního hodnocení. Učení počítače novému jazyku jen pomocí jeho samotného je dle mého soudu nemožné a dalece přesahuje schopnosti sebegenialnější dívenky z primitivní kikujské utopie. Jinak dokonalé.



WebArchiv - archiv českého webu