povídka » Memorare
hodnotilo: 8
60%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Gene Wolfe

Memorare

Kategorie: sci-fi

originální název: Memorare ˙
originál vyšel: 04/2007

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [4] Hyperion (editor) 31.05.2009 15:17  

Komentář by se měl, dle mého názoru, držet v objektivní rovině. Může vyjádřit nelibost, a v tomhle směru nemám proti příspěvku Gaarqa prakticky nic, jen s ním nesouhlasím. Ovšem hrát si povýšeně na soudce a označovat za brak něco, co uznávají mnohem větší kapacity, nehledě na řadu čtenářů… Navíc to ještě spojit s hodnocením magazínu jako celku… Mě podobná hodnocení prostě přijdou naprosto zaslepená.

Pokud magazín dle názoru BorgDoga upadá tím, že otiskuje práce, které jsou aktuálně považovány za to nejlepší v rámci světové science fiction, pak se obávám, že F&SF bude hrdě upadat dál. Jako editor se samozřejmě budu snažit vyjít vstříc požadavkům trhu, ale další funkcí magazínu je přinášet českým čtenářům práce, které zaznamenaly všeobecně kladnou odezvu. Díky tomu si u nás můžeme udržet povědomí o dnešní zahraniční fantastice. Mě osobně např. také nenadchla novela Luciuse Sheparda, ale otisknout jsem ji neváhal.

A promiňte, pokud si myslíte, že je brak novela, kterou vychvaluje Neil Gaiman a spolu s ním stovky odborníků a čtenářů v nejprestižnějších anketách jako je Hugo, Nebula a Locus, pak se skláním nad vaším pronikavým úsudkem, jenž by patrně zcela zahanbil většinu světových odborníků. Chápu, že Gene Wolfe se dle názoru některých může rovnat braku, vždyť Wolfe je jen celosvětově uznávaný spisovatel, o jehož díle bylo napsán patrně rekordní počet teoretických studií, ovšem ty všechny byly patrně pouhou reklamou, stejně jako články obsažené v daném čísle upadajícího magazínu…

 [3] Romison 31.05.2009 00:11  

Musim rict, ze muciteluv stin jsem taky nejak nepobral a nudilo me to. Nevim, co na tom v cizine tolik vidi

 [2] BorgDog 30.05.2009 19:21  

Hyperion: Chápu tvoje výhrady, ale stojím si za svým. Od Wolfeho jsem se před časem snažil číst i „Mučitelův stín“ ale nebyl jsem s to dojít ani do poloviny, přišlo mi to jako přesně stejný brak – byť, pravda, možná ještě „vylepšený“ českým překladem. Navíc nechci provokovat nějaký flame, ale ta óda na Wolfeho ve stejném čísle magazínu mi připadla jako prachobyčejná reklama a když jsem to pak po povídce četl, neubránil jsem se smíchu a myšlence, že ti pánové asi píšou o někom úplně jiném…

 [1] Gaarq (editor) 30.05.2009 08:16  

ad komentář hyperion: martine, a o jaké jiné než subjektivní hodnocení by mělo jít? komentář není literárněvědná kritika, ale ryze subjektivní názor toho kterého čtenáře. a pokud jde o mě, je poctivý; memorare je dle mého názoru ukecané a nedotažené. a věřím, že existuje spousta lidí, kteří si myslí pravý opak, třeba whisper nebo shelagh, a ti by měli napsat své komentáře.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu