povídka » Remory
hodnotilo: 13
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Robert Reed

Remory

Povídka patří do světa: Loď

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: The Remoras
originál vyšel: 05/1994

Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 24.03.2012 02:33

Z Reedových povídek z prostředí Lodě, které jsem četl, je tato asi nejlepší. Má nejen tu správnou atmosféru a „pocit úžasu,“ ale i zřetelně srozumitelný příběh se smířlivou pointou, která člověka přiměje kývnout a souhlasit s hlavní hrdinkou. Někdy člověku přinese něco nečekaného a krásného dokonce i podvod…

KeB  | **** 18.06.2014 19:54

Souhlas s Borgem, ale za sebe dodám, že už další povídky pana Reeda číst nebudu. Jeho svět Loď mi prostě nesedí. Nerozumím mu a přijde mi absurdní (zejména v motivacích postav). Inu ne každý autor se dokáže zavděčit všem. Nicméně tahle povídka je, zejména svým koncem, dobrá.

Lucc  | **** 13.11.2021 19:19

Kdysi, když jsem četl tuto noveletu poprvé, jsem z ní byl paf. Podobala se povídka mého oblíbence Raye Aldridge. Bez velkých slov a bez spisovatelských těžkostí vylíčená obří loď letící vesmírem a alespoň výseč života na ni, zajímavé poslání Remor a osudy jedné z ní. A jedné bohaté, mnoho tisíciletí žijící ženy, která se touží Remorou stát. Zasáhly mne emoce, chuť poznávat, chuť kontrolovat a dát prázdnému životu užitečnost, uzemění. Vpálil jsem plné hodnocení a více méně zapomněl. Nyní musím text z výšin přece jen trochu srazit. Chybí mi větší přesah a rozčiluje mne neverohodnost hlavní hrdinky Quee Lee, která by se ve svém věku takto nechovala. Také mne Reed mohl více vtáhnout do lodi a svého vesmíru jako takového. Přesto jde pořád o slušnou povídku, obzvláště pokud neznáte dopředu její konec.



WebArchiv - archiv českého webu