povídka » Černě olemovaný
hodnotilo: 10
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Larry Niven

Černě olemovaný

Povídka vyšla i pod názvem:
Tmavý okraj
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - kolonizace vesmíru

originální název: Bordered in Black
originál vyšel: 04/1966

Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 24.03.2012 02:45

Brrr… tak tohle je na první čtení dost drsné. Na druhé už méně, člověk si klade otázku, jak dlouho by něco podobného mohlo v reálu fungovat (např. první epidemie jakékoliv nemoci by se musela šířit jak lesní požár a stejně tak dědičné degenerace), ale i přesto síla. Úvaha, že byl „tmavý okraj“ vytvořený úmyslně jako potravinová farma tomu dodává korunu. Raději nečíst před jídlem.

KeB  | ***** 21.06.2014 22:06

Opět souhlasím s Borgem. AKorát epidemie zde nehrozí :). Za to mi, ale není jasné, jak dlouho by tahle monokultura dokázala fungovat za absence tuků, ale to je otázka na kovaného biologa :) Tyhle jednoduche Space operové drsňárny mám rád. 1OO%

Lucc  | *** 14.11.2021 12:34

Larry Niven mi nikdy neseděl. Ostřílený obyvatel habitatu a první nadsvětelný kosmonaut se v povídce chová jako hysterická ženská a dělá ukvapené závěry. Spisovatelsky taky nic moc (např. popisy, na kterých text dost stojí, na mne působí zmateně) a atmosféru jsem též hledal marně. Myšlenka snad ok, ale provedení nedovařené.



WebArchiv - archiv českého webu