povídka » Drobné obětiny
hodnotilo: 76
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Paolo Bacigalupi

Drobné obětiny

Kategorie: sci-fi

originální název: Small Offerings
originál vyšel: 02/2007

Komentáře:
zdenda  | ** 09.04.2009 13:37

Já prostě tuhle temnou ekologickou vizi a jejich agitky prostě nemám rád.

SiriusChico  | ***** 10.05.2009 20:00

Úžasná kapánek hororová záležitost.

Majkl  | *** 05.09.2010 13:36

Táto poviedka mi pripomenula (len) názov Sapkowského poviedky „Trošku se obětovat“. Čo všetko treba obetovať, aby sme sa dočkali vytúženého? A je to len trošku, iba drobná obeť? Krátka a rýchlo plynúca, no málo výrazná poviedka, na ktorú za pár dní iste zabudnem.

Gaarq  | **** 10.12.2010 12:59

spolu s ve sbírce následujícím kouskem „jemnější“, tato povídka vsází na hustou atmosféru. jsme vrženi bez možnosti tápat a dohadovat se přímo doprostřed věcí. v tom je bacigalupiho síla – malá plocha, intenzivní dojmy. i pointa je vzhledem k podstatě příběhu povedená a ostrá. jen autorovi moc nebaštím ten příliš angažovaný podtón. ukazovat selhání lidstva tváří v tvář jeho aroganci a neschopnosti, to všechno by bylo ok, jenže autor nám tak trošku podsouvá myšlenku, že existuje řešení a že ta selhání a neschopnosti jsou jen důsledky nějakých špatných rozhodnutí, ke kterým existují i alternativní, dobrá rozhodnutí. moje životní zkušenosti i vzdělání mi napovídají, že to je falešná naděje.

Madam Brbla  | ***1/2 15.12.2010 08:56

Další Bacigalupiho útok na mateřské city, silný a tvrdý, akorát mi celá ta premisa jaksi nesedí. Pokud bych měla důvod své rozpolcenosti rozebrat, nevyhnula bych se spoilerům; každopádně si to zkusím přečíst znovu, jestli mi něco neuniklo – nějaký ten podstatný detail, co by mě přiměl plácnout se dlaní do čela, nazvat se trogem a přihodit procenta. 71%

lamahe  | ****1/2 03.09.2011 11:52

Najkratšia poviedka zbierky, no na malom priestore je rozohraná pomerne hustá emocionálna šleha. Drsnosť takmer na úrovni Popkomanda dá čitateľovi slušnú facku. Viem si predstaviť, že vnímanie je trochu odlišné u človeka čo deti má, od toho, ktorý ešte nie. Samotný nápad je zaujímavý, aj keď nemám znalosti z biológie a medicíny na to, aby som posúdil, či by sa situácia okolo problematiky vrodených vád dala riešiť nejak takto. Ale ak to Paolovi zožerieme, tak to funguje geniálne – medzi riadkami sa skrýva množstvo medziľudských, ale aj vnútorných konfliktov.

epco55  | **** 06.01.2012 13:03

Poviedka je sama o sebe úderná, derúca sa pod kožu hlavne svojím zameraním. Aj keď mne viac sedí vnímať ju ako prológ k Čerpadlu 6. Ako jeden z krokov, ktoré doviedli ľudstvo tam kde sa nachádzajú práve v tejto poviedke. A ako tento prológ na mňa pôsobí ešte drsnejšie.

GeRony  | **** 07.01.2012 18:13

Drsna a temna. Taka je tato poviedka. Autor ani tu nezlyhava v budovani atmosfery a podsuvani tem na zamyslenie. Rozhodne stoji za precitanie.

Methat  | ***1/2 06.09.2014 16:25

Veľmi krátka poviedka, ktorá vás o to silnejšie udrie. Opäť ako v „Popkomandu“ odporúčam prečítať matkám.

jasonix  | **** 26.02.2021 18:37

Nápad celkem zajímavý, zpracování drsné až trochu nechutné. I když se nebráním medicínské problematice ani kontroverzním a morálně sporným tématům, nebylo to moje gusto. Ale zase nutno konstatovat, že tahle záležitost nenechá žádného čtenáře chladným.

Doplněk po novém čtení 7.2.2022: Co si lidstvo navařilo, to si pak porodí. Pro budoucnost příštích dětí je nutno přinášet oběti… ale takhle kruté? Při druhém čtení se mi povídka mnohem víc zaryla pod kůži. Vytržena z kontextu (původně čtena v Ikarii) tolik nevynikla, ale když ji nyní vnímám v rámci celku „Čerpadla 6“, stává se kamínkem zapadajícím do mozaiky. Nějak jsem to tušil. Zvedám hodnocení.



WebArchiv - archiv českého webu