povídka » Hromy za rozbřesku
hodnotilo: 10
60%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Henry Kuttner

Hromy za rozbřesku

Kategorie: fantasy

originální název: Thunder in the Dawn
originál vyšel: 05/1938

Komentáře:
Svarec  | * 14.11.2009 21:06

Přiznám se, že tahle povídka mi vůbec, ale vůbec nesedla. Autor jakoby nevěděl, jestli chce psát něco ve stylu Conana nebo spíš něco surrealističtěji zaměřeného. Skloubením těchto dvou prvků vzniknul podivný blábol, který jsem dočetl jen se sebezapřením. Ta jedna hvězdička je jen za postavu Lykona. Úplný brak to není, ale opravdu jen tak tak…

GeRony  | *** 19.04.2012 11:02

Na to, aka stara je tato poviedka, ma svoju kvalitu. Ano, priblizuje sa Conanovi a zaroven mi trochu pripomenula Moorcocka. Boli v nej pasaze, ktore som mal chut preskocit, nakoniec vo mne zostal ked uz nie pozitivny, tak minimalne nie negativny pocit.

louza  | *** 18.01.2021 15:52

V některých momentech silná, jako celek ale fádně fungující novela, kterak se Elak a jeho přátelé v doprovodu druida Dalana vydávají osvobodit Elakova bratra z osidel čaroděje. Kuttner má skvělé nápady a jeho chvilkové záblesky z jiných světů, kde hrdina potká faunskou dívku, nebo uvidí nastrčené světy jimž v oblouzení vládne jeho bratr, jsou skutečně výborné, stejně tak jako některé postavy. Dalanova moc i zhrzený kníže, který je hrdinům v patách má svoje kouzlo. Co je to ale platné, když novelka drží po hromadě jen málo, v textu jsou ostré hrany dějových zkratek a formulace je plochá a nezáživná.



WebArchiv - archiv českého webu