povídka » Memento mori
hodnotilo: 27
67%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Pavel Renčín

Memento mori

Kategorie: fantasy

Komentáře:
Sirius  | ***** 15.07.2009 11:27

Jasných 5* musím dat už jen kvůli tomu, že se Pavel s elegancí vypořádal s historickou fantasy a využil všechny své zbraně, takže se svému stylu zase tolik nevzdálil. Sice nemám rád povídky, kde se moc kecá, ale Memento mori mi vyloženě sedlo. Má sympatické postavy, dobrý děj i prostředí. Není akční, není sprostý. Za to je mírně humorný (při rozhovoru hodináře s myší jsem se musel chechtat, stejně jako při odpovědi: „ty snad vidíš myši…“) Snad se někdy Pavel k tomuto žánru zase vrátí, protože je velmi talentovaným autorem a Ondra Jireš nechválil marně.

Gaarq  | **** 19.07.2009 21:27

zajímavý námět, dobré zpracování, lehký humor (myší padlý anděl je super). mezi drobné výhrady patři příliš mnoho pijáckých klišé a méně výrazný závěr.

Madam Brbla  | ***1/2 18.11.2009 08:37

Trocha historie zabalená v lehce archaickém, příjemně čtivém slohu a především v jemném humoru, aneb jak to třeba mohlo být při stavbě orloje:-). Mistr Mikuláš nás provede krátkým obdobím těsně před nástupem husitů, dýchne na nás živá atmosféra středověkého města, hlučných hospůdek a drobných člověčích hříchů. V závěru se snad až příliš mentoruje o špatnostech lidstva, pointa svým zpracováním působí jaksi banálně. Proto „jen“ hezkých 70%.



WebArchiv - archiv českého webu