povídka » Balada krve
v Top10 1
hodnotilo: 16
80%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Pavel Renčín

Balada krve

Kategorie: fantasy - detektivní

Komentáře:
Jajoch  | **** 04.07.2009 11:24

Zajímavá věc, v podstatě nerenčínovská. Stojí za přečtení.

Sirius  | **** 08.07.2009 18:56

Jediná povídka, která si svou premiéru odbyla v Betonu, kostech a snech. Jak řekl Jajoch jedná se o nerenčínovský text. Autor nám tu poprvé koketuje s okultní detektivkou. Hrdinové ani prostředí nejsou špatná, ale chyběl mi tu jakýsi pocit strachu. Mráz běhající po zádech, který by mi umožnil bát se. Čehož se mi bohužel nedostalo. I tak se jedná o dobrý příběh. Filip Bída mi ihned přirostl k srdci a dle konce se můžeme těšit na pokračování. Ovšem za jak dlouho? To je otázka…

Gaarq  | ***** 24.07.2009 09:53

velmi civilní sloh, opět vypjaté téma. nezvyklé. základní nápad s SPDU je velmi dobrý (byť maličko profláklý – jen děti vidí zlo jasně). v kombinaci s životním osudem f. bídy (jen načrtnutým) čekám zajímavé příběhy. asi jednou nebo dvakrát jsem měl dojem, že motivace jednajících osob je velmi neuvěřitelná, ale třeba jen pavel brousí styl.

Wiktor  | ****1/2 05.08.2009 14:50

Akta X po česku velmi pěkné

Majkl  | **** 27.10.2009 16:12

Zaujímavá ešte nikde inde nevydaná poviedka uzatvára reprezentatívnu zbierku Beton, kosti a sny. V duchu to najlepšie na koniec (alebo aspoň to lepšie :)) tu máme detektívny mysteriózny príbeh. Renčín vie čitateľa krásne uviesť do prostredia, v ktorom sa príbeh odohráva a začiatok poviedky je asi najpôsobivejší vďaka miestu činu v zasneženej záhrade. Kontrast snežnej čistoty s červeňou krvi :) Trošku mi tu chýbali pasáže plné metafor, akosi som si na ne zvykol :) Koniec môže naznačovať, že sa s Filipom stretneme aj niekedy nabudúce. Ďalšia mysteriózna detektívka (aj v rozsahu knihy) by ma potešila.

Madam Brbla  | **** 06.07.2010 18:14

Mysteriózní krimihorror s temnou atmosférou a dostatkem krvavých výjevů, aby to potěšilo morbidní dušičky (včetně té mojí). Tentokrát žádné básnické obraty, „jen“ drsný příběh z Prahy, ve kterém sledujeme dvojici policistů na stopě brutálního zločinu. Postavám by neuškodila propracovanější psychologie a popis pátrání mi občas přišel malinko chaotický, ovšem pokud jde skutečně o prequel k dalším povídkám nebo dokonce románu z prostředí SPDU, bude ještě možnost k došperkování a vyladění všech detailů ;-). 79%

Gilbert  | nehodnoceno 13.11.2011 11:40

Okultní detektivka přesvědčivě zasazená do českých reálií (přece jen tento žánr u nás nemá nějak zvláštní tradici). Taky bych uvítal další případy SPDU! :)



WebArchiv - archiv českého webu