povídka » Kletba Mhondoro Nkabele
hodnotilo: 11
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Eric Norden

Kletba Mhondoro Nkabele

Kategorie: horor - fantasy - humorná

originální název: The Curse of the Mhondoro Nkabele
anglický název: The Curse of the Mohndoro Nkabele or The Revenge of Stanley G. Weinbaum
originál vyšel: 1978

Komentáře:
BorgDog  | ***** 06.05.2010 23:42

Vrchol tohoto Magazínu. Úžasná kočičárna o africkém studentovi-amatérském spisovateli SF, jehož výtvory jsou sice kvality nevalné, ale autor umí jejich úspěchu pomoci jinak. Říz přitom povídce dodává nejen korespondenční forma, ale hlavně fakt, že v ní vystupují jako postavy „skuteční“ lidé a autoři, např. Harlan Ellison, nebo redaktoři amerického Magazínu, a potažmo pak celý americký fandom. Chechtal jsem se od začátku do konce, a to mi jako Čechovi určitě polovina narážek unikla. Jediné, co mi chybělo, byly konkrétní ukázky z Nkabeleho povídek (i když představu si z textu učinit lze) – a přemýšlím, jak by asi vypadalo něco podobného napsaného z českého prostředí. :-D

Lucc  | ****1/2 31.03.2020 22:29

Je jasné, že si povídku nemohu užít naplno, protože, jak píše BorgDog, k opravdovému vychutnání bych musel být znalec US fandomu. I tak mi ale koutky cukaly a úplně jsem viděl mentorského (a samolibého) Asimova či sebestředného (a taktéž samolibého) Ellisona a tak trochu jim přál všechny ty patálie s jedním obézním západoafrickým spasitelem dekadentní americké SF.

Je zajímavé, jak některé texty člověku utkví. I přes propast čtvrt století jsem si povídku jasně pamatoval a těšil se, jak se zase dobře pobavím. Fungovalo to tak napůl. Poprvé se mi čtení líbilo moc, ale podruhé už v textu vidím chybky a hlavně mě štvala autorská onanie nad formou, která začne brzy nudit. Přesto jsem měl pocit, jakoby se někde mezi 2. a 3. třetinou textu ztratilo pár stran, jak hopem to autor završil. Musím nějakou tu hvězdu strhnout. :-/ I tak je to ale jeden ze dvou vrcholů čísla. Přinejmenším jde o povídku, která vám z hlavy, podobně jako dunění bubnů šéfredaktoru Magazínu E. L. Fermanovi, jen tak nezmizí.



WebArchiv - archiv českého webu