povídka » Harveyho sen
hodnotilo: 22
69%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Stephen King

Harveyho sen

originální název: Harvey's Dream
originál vyšel: 30/06/2003

Komentáře:
Madam Brbla  | **** 29.06.2010 11:14

Jednou věcí jsem si absolutně jistá: deset a více let zpátky by mě tahle krátká povídka neoslovila, přišla by mi roztahaná, v první půlce o ničem a ne úplně jednoznačný konec by mě štval. Ale jak čím dál častěji slyším oslovení „paní“ místo „slečno“, mění se moje hodnoty, pohled na život, vesmír a vůbec…;-). Rozumím duševním pochodům manželky při pohledu na svého stárnoucího partnera, chápu je a tím pádem nejsou „o ničem“. Imho další důkaz Kingova geniálního citu pro zanoření do lidské psychiky. Směřování příběhu a jeho pointa může leckomu vyvolat na rtech pohrdavý úšklebek, pokud jste však už zažili stav, kdy vás podvědomí neodbytně připravovalo na blížící se tragédii, smát se rozhodně nebudete. Možná se vám, stejně jako mně, sevře hrdlo a bude vás mrazit. Závěr, kdy je čtenář ponechán, ať si to přebere jak chce, považuji taktéž za povedený. Původně jsem chtěla dát 70%, ale čím déle vše v hlavě rozebírám, tím lepší se mi povídka zdá. 77,7%

avatar2  | ****1/2 20.11.2011 20:43

Je zvláštní, že i když povídce můžu pár věcí vytknout, přesto ji označím za skvělou. Ano, pointa je cítit už od půlky a rozjezd je slabší, přesto ale z textu sálá psychická tíže a napětí se dá krájet. Tak to má být.

Strýček Biolit  | **1/2 21.05.2016 22:25

Na rozdíl od dvou kolegů výše mě tato kratičká povídka zase tak nezaujala – možná je to tím, že mám poměrně načteného HPL, takže mě motiv děsivého snu (a jeho následného možnápřesahu) moc šokovat nemůže.



WebArchiv - archiv českého webu