povídka » Rotoped
hodnotilo: 25
70%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Stephen King

Rotoped

originální název: Stationary Bike
originál vyšel: 2003

Komentáře:
noir  | ****1/2 01.08.2009 17:41

Zase jsem zapomněl, jak umí Stephen King vyrážet dech. Delší dobu jsem od něj nic nečetl, takže jsem využil příležitosti a dal si tuhle povídku z páté antologie řady Borderlands… a zase musím vzdát hold jeho úžasné představivosti a lehkému peru, s nímž píše… Tuším, jak tahle povídka vznikla… seděl na rotopedu a hleděl do prázdné zdi… při monotónní aktivitě popustil uzdu fantazii a najednou se ocitl v podzimním lese, na opuštěné cestě klikatící se do neznáma…

(překlad nehodnocen, čteno v originále)

Madam Brbla  | ***1/2 02.07.2010 09:02

Mysteriózně-psychologická povídka o středním věku, o rostoucím pupku, trubkách ucpaných cholesterolem a potřebě něco s tímto nevyhovujícím stavem začít dělat. „Překvapivou“ pointou pak je, že nic se nemá přehánět – žijeme přece jen jednou a měli bychom si to užívat, ne se pouze omezovat. King čtenáře tentokrát (opět nesmírně přesvědčivě) zavede do světa výtvarníka a jeho bohaté imaginace. Ošperkoval to dávkou prosté, leč bezchybné filozofie, trochou tajemna i špetkou napětí. Skoro jsem zatoužila pořídit rotoped, na stěnu namalovat lesní cestu a vyšlápnout vstříc své fantazii… skoro;-). Pořád je totiž záživnější popadnout kolo a vyrazit do reálného lesa;-). 71%

avatar2  | ***1/2 20.11.2011 22:11

Mottem povídky je nic nehnát nadoraz a taky žít a nechat žít. Vynikající nápad i velmi solidní zpracování, byť dech nikterak nevyrazí ani nešponuje emoce.

Durgas  | **** 17.01.2014 13:36

Dobrá poviedka, ktorá ma vtiahla do deja veľmi ľahko. Prekvapivo mierumilovná pointa zvláštnym spôsobom potešila.

Strýček Biolit  | *** 21.05.2016 22:33

Na rotopedu jsem v životě neseděl, takže mi povídka byla vskutku dosti vzdálená. Další rekvizity jsou vcelku (aspoň v oblasti hororu) běžné, takže práce nepřekvapila ani na jiné frontě. Kingovský standard, řekl bych.

Lucc  | **** 13.09.2020 07:11

Překvapivá povídka. Nejprve zcela civilní, poté postupně dost temná až schizofrenická, aby se nakonec díky závěru dostala do klidných, smířlivých vod prózy, která pohladí. Přesně sedí do stylu povídek ‚na pomezí‘. Po dočtení jsem si dal tabulku čokolády navíc.



WebArchiv - archiv českého webu