povídka » N.
v Top10 2
hodnotilo: 24
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Stephen King

N.

originální název: N. ˙
originál vyšel: 2008

Komentáře:
noir  | ***** 14.11.2009 16:43

SK zraje jak víno a kromě toho vědomě navazuje na klasiky fantaskní literatury, nechává se jimi inspirovat a rozvíjí jejich témata. V důsledku toho si lze přečíst třeba i novelu N, jedinou zbrusu novou, předtím nikde nevydanou věc ve sbírce Za soumraku. Inspirací tu byl podle jeho slov Arthur Machen (jemuž je ostatně věnována celá sbírka) a jeho Velký bůh Pan, já sám bych doplnil ještě halucinační povídku Bílí lidé. Název „N.“ má navíc určitě vztah k Machenově povídce „N“, která u nás vyšla v knížce Otevření dveří.

Machenovsko-lovecraftovskou tématiku úsilí mimozemských sil vetřít se do našeho světa King rozvíjí skvěle, protřele a nedává ani na chvilku vydechnout. Kromě toho v tomto díle funguje i skloubení hororového prvku s jistou duševní poruchou, jejíž charakteristické rysy SK důkladně nastudoval, a vyprávěním prostřednictvím dopisů a deníkových záznamů. Troufám si tvrdit, že kdyby Machen psal dnes a žil v USA, ve státu Maine, stvořil by něco takového.

Madam Brbla  | ****1/2 06.07.2010 11:45

Noir rozebral povídku dokonale, dodám tedy, že i na mne atmosféra tohoto dílka mocně zapůsobila. Četla jsem za soumraku, jak se u téhle sbírky patří;-), a nemohla jsem se odtrhnout, dokud jsem za sebou neměla poslední slovo. Představivost jela na plné obrátky, k tomu se přidalo mrazení nejen z horrorové složky příběhu, ale také z precizně popsané obsedantně kompulzivní neurózy. Snad každý máme nějaký svůj soukromý rituálek (třeba já před podáním ve volejbale musím míčem 2× fláknout o zem a pak jej v prstech protočit) a není příjemné pomyšlení, kam až může podobně nevinné nutkání přerůst. Nemůžu dát 5* ze dvou důvodů: A) v určité fázi mi povídka opakujícím se motivem přišla natahovaná, B) byla jsem moc zvědavá na příčiny vzniku povídky a S. King mě v doslovu pouze odkázal na autora, kterého neznám (vím – moje mínus, můj nedostatek, vliv na mírně snížené hodnocení to však má). 88,8%… to je dobré číslo, preferuji ho, považuji osmičku za šťastnou ;-).

avatar2  | **** 24.11.2011 21:47

Povídka, která na čtenáře nejprve dýchne velmi moderním dojmem s humorným nádechem, aby posléze přešla kamsi k lovecraftovským základům tušení prastarého zla. Konec se pak nese ve velmi zlověstném duchu řetězení nešťastých událostí. Konečně povídka s nábojem, ač trochu nekingovským.

Honzeecheck  | *** 08.12.2012 17:24

Moc dlouhý, neoriginální, s předvídatelnym koncem… takovej prequel k filmu Mlha

Durgas  | ***** 17.01.2014 13:38

Fúúúúha! Pri čítaní tejto poviedky som musel zavrieť dvere do izby, pretože ma veľmi znepokojovalo, že cez zrkadlo na chodbe vidím až d obývačky (veď čo keby tých obrazov na stene bolo zrazu len sedem?). Treba k tomu povedať viac?

Strýček Biolit  | ****1/2 21.05.2016 22:47

Parádní povídka navazující na tradici HPL a jeho kroužku věrných. Atmosféra jede na plné obrátky a díky prvku psychické nemoci čtenář dlouho netuší, jak se věci mají. Díky komentářům kolegů je zbytečné psát nějaké litanie, zkrátka a dobře, pro mě vrchol celé knihy.



WebArchiv - archiv českého webu