povídka » ALAS
hodnotilo: 12
75%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

David Brin

ALAS

originální název: The Giving Plague
originál vyšel: 1988

Komentáře:
Lucc  | **** 03.06.2010 10:50

ALAS je vir. Trochu zvláštní vir, který způsobuje altruistické chování člověka. A pak je tu ještě jeden vir, který toto altruistické chování prověří.

Dobrá virologická SF povídka mimo jiné o tom, jak jsme nebo můžeme být naprogramováni k určitému chování. Jde o příspěvek do nekonečné vřavy názorů na témata: vůle vs. pudy, svoboda vs. naprogramovanost člověka. Tady se odpovědi nedočkáte, ale ponoukne vás to trochu uvažovat, zda jsme „jen“ Machines of Joy nebo ne. Navíc čtivou katastrofickou formou.

Gaarq  | **** 07.01.2018 10:15

klasická campbellovská SF v moderním hávu. na svou dobu supernové a objevné poznatky smíchané v jeden příběh. co se týče naučnosti, brin se opravdu snaží čtenáři ukázat, kam tehdejší biologii došla a kam směřuje, a vybral opravdu zajímavé věci (vliv retrovirů na genom, ovlivnění mysli i těla parazity). co se týče příběhu, ten má dvojitou gradaci, není sice nijak originální, ale docela umně spletený. obsahuje i pár zajímavých myšlenek, dávající jí slušný přesah. inu ty dávné doby, kdy hard sci-fi, byť spíše bio než techno, ještě žila.



WebArchiv - archiv českého webu