povídka » Zařezávačka
hodnotilo: 15
75%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Ian R. MacLeod

Zařezávačka

Kategorie: fantaskní

originální název: The Chop Girl
originál vyšel: 12/1999

Komentáře:
zdenda  | *** 09.10.2009 12:39

Příběh dívky sloužící za války v RAF, která nosí letcům smůlu.

SiriusChico  | ** 14.11.2009 23:17

Pěkně napsaná povídka o ničem. Bohužel ne tak pěkně, aby autorův styl psaní naprostou absenci děje účinně zamaskoval. No aspoň mám jisté, že Světlověk si už vážně nepřečtu (ne že bych teda o přečtění nějak moc vážně uvažoval).

Lucc  | ****1/2 21.06.2010 10:29

Fantaskně hororový příběh o lidském primitivismu bujícím za určitých podmínek (zde válka) i v nejvyspělejší společnosti, o předsudcích a o roli obětního beránka. Prostě o věcech, ke kterým mnoho čtenářů Ikarie ještě nedorostlo, proto je celkové hodnocení povídky takové, jaké je. Kdyby bývala vyšla v Magzínu F&SF, kam by se mnohem lépe hodila, bylo by hodnocení o 8 až 10% vyšší. Ale co, takhle aspoň vykonala nějakou tu misionářskou práci.

jasonix  | ****1/2 10.03.2021 12:03

Jímavá story z doby WW2. Skoro by se řeklo červená knihovna. Příběh o nechtěné novodobé čarodějnici a jejím mužském protějšku (či svým způsobem antagonistovi) je klasický a přesto nápaditě zkonstruovaný. Na pozadí světodějných událostí je fabule sotva homeopaticky dávkovaná, přesto jsou scény koncentrované a emočně přeexponované. Tím působivější. Má to humanistické poselství, které závěr maličko vychyluje k naivitě. Ale mohlo to taky skončit happyendem. :) Fantastický prvek mě uspokojil (Walta si lze predstavit jako svým způsobem druh X-mana). Příjemné a trochu mrazivé počtení.



WebArchiv - archiv českého webu