povídka » Okno
hodnotilo: 13
73%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Judith Berman

Okno

Kategorie: sci-fi

originální název: The Window
originál vyšel: 08/1999

Komentáře:
zdenda  | ***** 09.10.2009 12:44

Lidský chlapec je chován jako domácí mazlíček mimozemšťanů.

SiriusChico  | brak 14.11.2009 23:09

No děs a bída. Autorka se vydala na půdu již mnohokrát zoranou a zpracovovanou na úplně jiné úrovni, než ona sama dokáže. Nejvíce kýčovité téma v klasické sci-fi bych jí ještě odpustil, kdyby to bylo napsáno nějak přijatelně. Ale autorka tady míchá třetí a první osobu vypravěče a vzniklý mišmaš je – jak to slušně říci – k zblití. Lidem říká pižmoni, nemají hlavy, ale řasnaté výstupky a i přesto chlapec bez námahy pozná duby, buky, borovice. Vidí jak pižmon drží železnou trubku v ruce, ze které vede světelný paprsek a hned na to jiný pižmon hází gránát, atd. A to se ještě ani nehodlám vyjadřit k psychologii hlavní postavy,..... anebo co, hodlám – ve většině povídek se na psychologii prdí, což je celkem pochopitelné – není na to prostor. Ale takové pokusy, kdy si Cibulka představuje jak Sára umírá, jak ji před tím musí ochránit a hned na to utíká za svoji náhradní matkou a na Sáru kašle – prakticky v jedné větě – mi opravdu hodně zvedají mandle. No listy s touto povídkou doporučuji využít naprosto jiným způsobem, než je číst (figuruje tam záchod a absence toaleťáku).

quinnet  | **** 19.11.2009 19:33

Priemerná poviedka, ktorú zachraňuje celkom originálny záver

Lucc  | ***1/2 24.06.2010 08:38

Celkem chápu výhrady SiriaChica a v podstatě s nimi souhlasím. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem přes tohle tolerantní. Když mě příběh něčím osloví, dokážu odpustit ledacos, což se mi u této povídky stalo. Oslovila mě, hlavně začátek. Po 2 stránkách originálního textu, kdy jsem se nejprv trochu ztrácel v termínech, se dostavilo pochopení a zarámování povídky do jakéhosi postkatastrofického světa. Tato čtenářská prozření mám rád, takže tady palec nahoru.

Pak jsem trochu s hrůzou listoval, kolik že je stran do konce a začínal jsem mít obavu, zda to autorka natahováním nezazdí. Zazdila. Druhé 2 třetiny jsou opravdu špatné. Konec sice trochu ulevil mému rozbolavělému srdci, ale ne dost, abych povídku nějak glorifikoval. Co bych ale hájil, jsou rozpory mezi myšlenkami a činy Cibulky. Byl rozpolcený mezi dvěma světy, proto ta schizofrenie.

Finální verdikt: nebylo to špatné, ale mělo to být buď podstatně kratší a sevřenější nebo na toto téma měla autorka napsat román. Ve formátu, v jakém to je, to není nijak oslnivé.



WebArchiv - archiv českého webu