povídka » Kraj s ofinou
hodnotilo: 9
49%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jana Rečková

Kraj s ofinou

Kategorie: fantasy

Komentáře:
zdenda  | **1/2 13.10.2009 15:46

Nějak jsem se nemohl začíst. Připadá mi, že je v povídce mnoho jmen, které jsou si podobná, děj je nepřehledný a já se v tom plácal. Nevěděl jsem kod, co a kdy! Ale jazyk, ten je nádherný. Je vidět, že autorka čestimńu muluje a umí ji řádně využít. Za to velký dík.

SiriusChico  | *** 15.11.2009 22:27

Zdá se mi, že Řečková jednou ulítla a napsala si povídku pro sebe a ne pro čtenáře. Hodně, hodně špatně se to čte. Ale když to překousnete a vystopujete v této poezii v próze děj, budete odměněni stoupajícím hypnotickým šílenstvím, který v závěru končí celkem krvavě. No i když to je Řečková, víc jak tři hvězdičky (pro tu čitelnost) dát nemůžu.

Mr.Filch  | 1/2 21.02.2010 09:04

Absolutně zmatená nečitelná povídka. Připadalo mi to jakoby části textu chyběly nebo byla autorka na drogách.

Lucc  | *** 24.06.2010 08:59

Český New Weird? Ano, takový jsem měl pocit z této povídky. Hodně zmatený. Steně jako zdenda jsem měl problémy s určením postav, autorka je totiž popisuje jen velmi málo nebo vůbec, zařadí je jen do sociální a rodinné struktury. Kromě chaosu v postavách jsem měl chaos i v místech. Jednou se některému říká tak, jindy trochu jinak. Básnický jazyk zde poráží realitu na hlavu a povídka působí halucinogením dojmem.

Co bych určitě pochválil jsou dialogy. Sice jsou ujeté, jakoby se bavili lidi s věšteckými schopnostmi (což je dokonce naznačeno) nebo lidi na houbičkách, ale prostě se mi líbily. Kromě dialogů bych vyzdvihl ještě jazyk. Některé obraty jsou velice povedené. Chválím i atmosféru. Sice jsem byl zmatený, ale cítil jsem, že se něco děje a že to není zrovna nic pěkného. Povídka je vlastně spíš horror než fantasy. A na závěr chválím to, jak autorka vystihla myšlení a jednání dětí, puberťáků, mladých slečen a mladých mužů.

Řekl bych, že povídka je dost autobiografická, i když Janu Rečkovou vůbec neznám a tohle je snad první věc, co jsem od ní četl. Prostě mi tak připadala. Navíc mi připomněla některé mé dovolené a prázdniny v útlejším věku. Jako bych se přenesl o nějaký ten rok zpět a byl zase v chatkách na Pasekách na lyžích. Snad i proto se mi povídka líbila.

Jak to tak zpětně čtu, musím říct, že můj komentář je stejně zmatený jako sama povídka. No co, svůj k svému.



WebArchiv - archiv českého webu