povídka » Ubývání
hodnotilo: 12
53%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Elizabeth Bear

Ubývání

Kategorie: fantasy

originální název: Wane
originál vyšel: 04/2006

Komentáře:
BorgDog  | * 31.10.2009 21:58

Mizerná povídka, plno psychologických keců, ale příběh dostává krutě na hřbet. Možná jde o z kontextu vytrženou část nějakého cyklu, ale v tom případě její publikování samostatně je naprostá šílenost. I konec je naprosto nepochopitelný, zmatená akční scéna, celé utopeno v politicko-psychologických úvahách o ničem… ne, není to jako „Zakalená.“ Je to MNOHEM horší, v „Zakalené“ se po troše úsilí aspoň vyznám. Jedna hvězdička za svět, který by mohl být zajímavý, kdyby ovšem mělo dění hlavu a patu.

Shelagh  | ***** 06.11.2009 21:05

Skvělá povídka, kde není až tak důležité, co se odehrává na povrchu. Náznaky, intriky, politika, k tomu výborné postavy rozvíjející příběh z Vosku.

SiriusChico  | * 11.01.2010 19:19

Další srdceryvný příběh ze série o Abby Irene. Člověku, který se s tímto ještě nesetkal se to pokusím trochu upřesnit. Představte si svět, kde je půlka světa ještě anglickou koloníí a v jedné takové je vyslána jako hlavní vyšetřovatelka Abby Irene – něco jako Columbo, který má slabost pro upíry, umí „kouzlit“ a je nesnesitelně naivní. Vlastní příběh je proložen miliony ušklíbnutími a dvojsmyslnými pohledy. Výše zmíněné kouzlení spočívá v zapalování kousků tkaniny a koukání na stoupající dým. A v tom, že Abby sebou pořád tahá hůlku a nikdy ji nepoužije. K tomu všemu ještě Abby spí s kým může, ale doopravdy asi začíná mít ráda toho upíra. No prostě hrůza, děs a velký pláč. Toto jsou povídky, které se dají číst pouze s půlkou mozku anebo s několika promile alkoholu v krvi.



WebArchiv - archiv českého webu