povídka » Jak jsme se dostali do města a zase zpátky
hodnotilo: 10
58%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jonathan Lethem

Jak jsme se dostali do města a zase zpátky

Kategorie: sci-fi

originální název: How We Got In Town and Out Again
originál vyšel: 09/1996

Komentáře:
Majkl  | *** 27.01.2010 21:13

Virtuálna realita je priestor pre poctivé zárobky na slintajúcich troskách žijúcich druhý vysnený a dokonalý život, ale Lethemovo využitie je z iného súdku. Poznáte súčasné populárne reality show? Nuž, tie sú aj napriek svojmu škodlivému primitivizmu slabým odvarom, ktorú predviedol Jonatham Lethem. Súťažiaci napojení vo VR sú pod lačným okom slintajúceho publika (akoby kamera zachytávajúca vonkajšie prejavy v blbostiach typu Big Brother či Vyvolených) a ich činy vo virtuálnej realite sú zobrazované na obrazovkách, vďaka čomu si súťažiaci neustrážia žiadne súkromie, ktoré predali za možnosť výhry. Hlavnou postavou je šestnásťročný chlapec, ktorý pripojený zažije prvý sex či sa zdôverí snehuliakovi, samozrejme pred očami publika.

Spoiler: Mrzí ma, že anotácia už dopredu vyzrádza pointu, ktorá ma svojim prevedením veľmi nenadchla. Čakal som premyslenejší podvod, ktorý by ma ozaj prekvapil. Škoda.

Gaarq  | *** 15.04.2010 18:50

docela zajímavý námět uvěřitelné verze úpadku naší civilizace. hlavní částí námětu je laciná, nesmyslná, ale zoufale atraktivní zábava ve virtuální realitě. dost depresivní představa. jenže autor se do toho nějak moc vžil a celý text je takový nemastný neslaný, jako realita, kterou popisuje. vážně na téhle povídce něco je, ale chybí jí šťáva, ten autentický prožitek šedivé pokleslosti mě moc nenadchnul.

Dilvermoon  | *** 05.11.2011 09:26

Příběh o podniku, provozujícím jakousi reality show ve VR. Vlastně je to spíše takový popis, jak to celé funguje, než aby se tam odehrával nějaký zajímavý příběh. Celé to vyšumí tak nějak do ztracena. Jako by se jednalo o povídku z nějakého cyklu, ve kterém osudy hrdinů předcházely a budou i následovat.



WebArchiv - archiv českého webu