povídka » Stiskni ENTER
v Top10 3
hodnotilo: 27
87%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

John Herbert Varley

Stiskni ENTER

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: Press Enter ▮
originál vyšel: 05/1984

Komentáře:
Lucc  | ***** 30.07.2011 12:01

Varley se ukázal jako vizionář. V této téměř kyberpunkové detektivní novele z dřevních dob internetu a osobních počítačů vůbec popsal to, s čím se dnes běžně potkáváme a naznačil i něco víc – dodal tomu hororový šmrnc. Celé to navíc zabalil do řemeslně dokonale spíchnutého hávu – postavy žijí, myšlenky okolo jsou perfektní (rasismus, násilí, předsudky, malé hříchy všech,…). Jedna z nejlepších povídek žánru.

Gaarq  | **** 29.08.2014 10:00

delší povídka s trojicí prolínajících se rovin – silně traumatické životní zážitky, milostná romance a prorocká slova o IT. první dvě roviny jsou zpracovány slušně, ale jejich překvapivost není v našem časem a v mém věku tak silná, jako tomu mohlo být v originálním díle i čase. ta třetí linie dosud neztratila svou naléhavost a ve své době (1984) to muselo být hotové zjevení. aktuální zpracování sice dnešnímu mlaďochovi musí připadat komické, ale my, co jsme začali na ZX a dožili se dneška ;) to archaické smetí snadno odfiltrujeme a zůstane pořád docela živá otázka – máme se bát čeho: techniky a technologií, nebo lidí, kteří si uzurpují jejich využití?



WebArchiv - archiv českého webu