povídka » Pejskař
hodnotilo: 18
72%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Orson Scott Card

Pejskař

Kategorie: sci-fi - cyberpunk

originální název: Dogwalker
originál vyšel: 11/1989

Komentáře:
Lucc  | **** 03.06.2010 11:35

Cardův pokud o jakýsi kyberpunk. Není to zlé, čte se to sice trochu hůř, ale na to jsme snad už od Gibsona zvyklí, ne? :)

Madam Brbla  | **** 22.09.2010 16:28

Cardova povídka má skoro vše, co čtenář očekává od cyberpunku: hackery, technologická udělátka, jadrný jazyk, kriminální zápletku, myšlenkovou hloubku i slušnou pointu. Postrádala jsem akorát bližší (tedy alespoň nějaký) popis světa nedaleké budoucnosti. Množství dialogů a „ich forma“ mě snadno vtáhly do děje – jen občas nějaká větička při průchodu mozkovými závity drhla a já si nebyla jistá, jestli je chyba ve mně, v autorovi nebo v práci překladatele (zaměnit 2× dvanáctku za dvacítku, bez uvažování nad kontextem, je skutečně faux pas a přiměje to čtenáře zapochybovat, zda si onen tlumočník nevybral více slabých chvilek). Vůbec by mi nevadilo poznat vystupující postavy lépe, zabrousit hlouběji do jejich historie, ale navzdory všem výhradám se mi „Pejskař“ líbil a někdy se k němu ráda vrátím. 81%

Gaarq  | *** 08.02.2018 07:10

kyberpank z hlubin dávnověku, kdy kybersvět byl ještě nový, neokoukaný a úplně jiný :) základní premisa o psychohakerovi je zajímavá, ale dosti nedotažená (ani se nedivím, je to docela náročný koncept). děj je poněkud předvídatelný a nudný, nicméně card se ho pokusil oživit stylisticky. jazyk, křížící kyberpankový sleng s takřka haluzoidními obraty hipísáka na kyselině není pro každého, není ani úplně funkční, ale člověk si to může užít. dobrovolně se přiznám, že právě tato povídka mě vedla k mé vlastní parodii na kyberpank, protože ten způsob vyjadřování mě fascinoval. ps. skutečně se v mozku spojují optickými kabely neutrony? plus pár dalších zábavných úletů.



WebArchiv - archiv českého webu