povídka » Vládcové vesmíru*
hodnotilo: 6
42%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

J. M. Troska

Vládcové vesmíru*

originál vyšel: 1947

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [11] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 29.04.2011 12:07  

@idle[9]: … to prevzal troska od Daumanna a Dominika… takove podtituly davali tihle autori tem svym SF romanum… a treba Touzimsky a Moravec to prebirali pak i do Troskovych romanu pri inzerci a anotacich na jeho a Daumannovi knihy ktere u nich ve 40tych letech vychazely

 [10] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 29.04.2011 12:04  

a jeste jedna vec na tomhle dilku je zajimava a uz kvuli tomu asi stoji za to nezapomenout tohle nic-moc dilko v kontextu Troskova celeho dila.
citace z prvni kapitoly:
Anglický letec Arthur C. Clarke předpovídá dokonce, že řiditelná raketová střela dosáhne Měsíce při nynějším rozvoji techniky již v roce 1950.

:)) je to mozna prvni zminka v cestine o SF klasikovi A.C. Clarkovi … sice si jej spletl s letcem a Clarke pritom za druhe svetove valky byl sice v RAF, ovsem jako instruktor pro praci s radarem a ne jako letec! :)) i tak je to lahudkova nahoda, ze prave Clarka, pozdejsiho klasika svetove SF, ten nas klasik SF zminuje ve svem poslednim dilku z roku 1947…
Kazdopadne to znamena, ze Troska alespon zprostredkovane pres jine jazyky musel sledovat deni v angloamerickem svete a mozna nebyl tak uplne neobeznameny s tou dobovou SF v Britanii a USA jak jsme se domnivali az dosud… a jak to zminuje Neff v Neco je jinak a traduje se to pak v jinych teoretickych dilech o ceske SF … ze Troska byl jakysi soliter ceske SF, a ze nevedel nic o tom, co se v te dobe zacinalo dit v predevsim v USA … mozna ze vedel… :)))

 [9] idle (editor) 29.04.2011 11:53  

@FerryH[8]: Zajímavý pojem „technický román“, nevybavuju si, že bych ho už někdy potkala.

 [8] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 29.04.2011 11:48  

Pro ty, co to zajima, lepim cele zneni rozhovoru v casop. Mlady Technik k Vladcum vesmiru ktere o par cisel dal pak tamtez zacalo vychazet jako vyjimatelna romanova priloha:

MLUVÍME S PŘEDSTAVITELI NAŠÍ TECHNIKY

Co nám říká spisovatel technických románů J. M. TROSKA o své práci a tvorbě. Autor naší románové přílohy Vládcové vesmíru.

Podařilo se nám získat pro naší románovou přílohu jednoho z našich předních technických spisovatelů J. M. Trosku, který píše pro náš list technický román „Vládcové vesmíru“. Je to snad let na Měsíc s využitím atomové energie, zdokonalení radaru a další objevy, které vzbudily tak mimořádnou pozornost a zájem našich čtenářů.

Požádali jsme mistra Trosku, aby nám pověděl něco o sobě a o své práci. Spisovatel Troska se ochotně rozpovídá o thematu, který se těší u něho jistě veliké oblibě.

„Technika jde velmi rychle kupředu, každým dnem, každým měsícem dělá mílové kroky,“ načíná náš dnešní interview mistr Troska. „Před válkou jsem napsal několik technických románů, které kritika označila za ‚utopii‘. Mezitím uběhlo šest válečných let. Ku podivu děj románu se stal skutečností, moje kdysi utopické myšlenky se proměnily rázem v živou hmotu. Slovo ‚utopie‘ by mělo vůbec zmizet z technického slovníku a kritiky,“ pokračuje mistr Troska.

Které Vaše romány upoutaly nejvíce čtenáře? Pokud vím, zaujala čtenáře z mých prací nejvíce trilogie „Kapitán Nemo“. Po ní následovala trilogie druhá. První trilogie se odehrává v podzemních prostorách, druhá na Marsu, Venuši a planetoidách.

Kdy jste začal psát? Nevím ani sám dobře, kdy jsem začal psát. Již jako chlapec jsem byl postižen fantasií, která mě doslova pronásledovala. Z všedních prostých dějů kouzlila celé řady, řekl bych řetězy vidin a představ. Má několikaletá tovární praxe pak usměrnila moji fantasii v čistě technický obor.

Co bylo podkladem pro Vaši fantasii? Podnět k mé činnosti zavdala pak těžká nervová choroba, nervový otřes, který jsem prodělal před patnácti lety. V horečkách, bolestech se mi tvořily představy, a tu mě napadlo, abych ty šílené představy spoutal a dále usměrnil.

Co říkáte technickým, fantastickým románům? Technické romány i ty zdánlivě nejšílenější mají duši pro zítřek i budoucno. Vidím jejich důležitost v tom, že nabádají lidského ducha, zejména pak techniky k přemýšlení a hloubání. Technika bez fantasie je vykonavatelem diktátu. „Přirovnávají mě lichotivě k Juliu Verneovi. Nevím sice zda zaslouženě, neboť slavný Francouz tvořil svá díla skutečně z ničeho, neboť stav technické vědy za jeho doby mu nemohl poskytnout skoro žádných základů. Mně je doba nesrovnatelně příznivější, svým materiálem, pokrokem a vůbec vším tím, co máme dnes k disposici,“ zakončuje rozhovor spisovatel Troska.

jd
(Mladý Technik, roč. 1., č. 3, 1947)

 [7] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 29.04.2011 11:39  

@Dilvermoon[2]: ani original novela neni nejak moc dlouha… ebook str. A5 s docela velkymi okraji a ne moc setrivym fontem sem natahl max na 92 stranek, kdyz sem jej vytvarel…

jinak podle mne Adamovic vybral skoro nejlepsi cast z te novelky… zbytek je jeste horsi.. je to vazne jen Troskova labuti pisen a nedal do toho nic zajimaveho… jak rika tomts .. je to jen raritka pro sberatele … literarni hodnota prakticky veskera zadna…

 [6] Dilvermoon (editor) 28.04.2011 18:14  

@tomts[5]: Takových případů je víc. Třeba v Ikarii http://www.legie.info/povidka/6409-na-dvou-planetach (2 úryvky) nebo třeba http://www.legie.info/povidka/6913-ed-naha-robocop . Přitom ukázka ze Satanských veršů v Ikarii 1990 tu není. A určitě by se našly i další.

 [5] tomts (editor v době uložení příspěvku) 28.04.2011 17:45  

Podle mého názoru by se tohle mělo smazat z databáze, protože je to pouze úryvek z románu a žádná povídka. Podobných úryvků vycházelo třeba ve fanzinech Poutník desítky a nevidím žádný důvod proč je evidovat.

 [4] tomts (editor v době uložení příspěvku) 28.04.2011 17:40  

@KeB[3]: No, osobně si myslím, že nejlepší je začít trilogií Kapitán Nemo. Sice jí chronologicky Pistole i Vládci předcházejí, ale obsahově žádný zázrak. I z mého dnešního pohledu čtenáře, který od Trosky přečetl vše co vyšlo tiskem, bych se zaměřil nejprve na obě trilogie Nemo a Zápas, které stejně jako FerryH pokládám za nejlepší z jeho díla. Zbytek knih si myslím, že je už pro čtenáře, kteří si Trosku oblíbili a chtějí si od něj přečíst ještě něco dalšího. Pak bych asi doporučil oba prequely (Pistoli a Vládce mořských hlubin), které jsou sice o řád níže, ale pořád ujdou…vše ostatní už je průměr či spíš podprůměr, a Vládcové vesmíru jsou spíš raritou pro sběratele a literární teoretiky než čtením pro fanoušky SF:-D

 [3] KeB (editor) 28.04.2011 15:18  

Já doporučuji Pistoli míru, pokud tě nechytne nemá cenu pokračovat. :) A navíc Kapitán Nemo a Zápasy s nebem na ni navazují.

 [2] Dilvermoon (editor) 28.04.2011 15:08  

@FerryH[1]: Nevím, jak je tahle novela/román dlouhá komplet, ale tady posuzujeme jen 8 stran textu. Těžko říci, jaký vzorek editor vybral, ale dá se předpokládat, že se to celé ponese v podobném duchu. Nicméně si pořád myslím, že tyhle pravěký (nebo středověký) věci bysme měli brát trochu s rezervou a s přihlédnutím k době vzniku. A připoměls mi, že jsem od Trosky vlastně četl jen tenhle úryvek. Asi dám na tvé doporučení a podívám se na něco dalšího.

 [1] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 28.04.2011 12:32  

@Gaarq: no podle meho je to asi zrovna to nejhorsi co Troska napsal, pokud nepocitam nepublikovany roman/novelu – Případ chemika Lista, ten je pry jeste o rad horsi. Pokud vim, napsal tuhle novelku Troska na nalehani redakce Mladeho Technika (pozdeji prejmenovanem na VTM/Veda a techika mladezi) a jeho ctenaru… moc se mu do toho nechtelo a v te dobe uz take davno nic nepsal a nechtel uz ani psat… nakonec se nechal ukecat a nedopadlo to moc dobre… a ani nemohlo, take kvuli dobe – nastupujici komunizmus si zadal sve, zvlaste v budovatelskych casopisech pro mladez …a Troska s privalstkem budovatelsky autor… to nejak nejde dohromady… proste uz to v principu tak nejak skripalo…

Tazke Gaarqu s klidnym svedomim ti mohu doporucit abys vzal pana Trosku na milost a preci jen si od nej neco z jeho hlavnich del precetl :)) tim minim jeho serii Holan/Farin/Nemo a potomci… :)

jestli si dobre vzpominam tak to zacina:
Vládce mořských hlubin
Paprsky života a smrti/Pistole míru
a pak dal serii Kapitán Nemo
a ma nejoblibenejsi – Zápas s nebem

zvlast ta posledni jmenovana je Space opera jak ma byt!! jako vystrizena z tech krasnych nostalgickych let Zlate ery SF jak ji zname z USA …a Troska byl v tomhle opravdu u nas asi jediny, ktery nadcasove ten styl Space opery dokazal a dokonce drive nez tak zacali psat mnozi slavni americti klasici ze zlateho veku SF!!!

ano, je to naivni … ano, je to primarne urcene mladezi … ano, dneska uz je to zastarale az to boli, veda tam je spis usmevna, nez aby nejak byla objevna a funkcni z dnesniho pohledu… ale presto ze Zapasu s nebem, tak nejak prosakuje totez co citime ze stareho van Vogta, Asimova, Leinstera a dalsich a to se podle mne zadnemu jinemu ceskemu autoru pozdeji a ani nikdy predtim nepovedlo… v tomhle ZUSTANE Troska zcela ojedinelym zjevem v nasi SF!

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu