povídka » ...a stromy jako jezdci na koních...
hodnotilo: 5
64%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Georgij Šach

...a stromy jako jezdci na koních...

Povídka vyšla i pod názvy:
Stromy jako jezdci na koních
... a stromy jako jezdci na koních
A stromy ako jazdci . . .

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: И деревья, как всадники… ▫ I děrevja, kak vsadniki...
originál vyšel: 1972

Komentáře:
Dilvermoon  | ***1/2 19.12.2011 20:29

Povídka o literatuře se zajímavým pohledem na plagiátorství. V daleké budoucnosti se vydává šílené množství knih. Autor naštěstí vedle tištěných knih postavil alespoň jakési „videofonní záznamy“, s tím, že na formě nezáleží. Takže dejme tomu takové malé vizionářství vzhledem k naší současnosti. Ústřední nápad povídky opravdu originální, trochu ji snad kazí jen podivný začátek, kde se hovoří o jakémsi kosmickém letu někam, zmizení kosmické lodi Drobeček, ale po půlce strany toto mizí a do konce už ani zmínka. Opravdu podivné. A také bych na některých místech raději viděl dialog místo vykládacího monologu.

Benetka  | * 03.11.2017 10:10

Jak už tu bylo řečeno,jedná se o povídku o plagiátorství literárních děl odehrávající se v daleké budoucnosti.Je to možná spíš taková filosofická úvaha jen lehce okořeněná scifi.A musím říct,že mne příliš nezaujala.Možná snad jen tím,že si třeba jednou přečtu nějaké to dílko klasické literatury co mne až dosud míjelo… :)

Gaarq  | **** 18.02.2018 10:00

ač to vlastně fantastika de facto není, autor jen využívá situování do čtvrtého tisíciletí jako nástroj extrapolace základní myšlenky, je to docela zajímavá úvaha na téma kulturní dědictví, jeho zpřítomnění, plagiování (nebo sdílení?) a vůbec dnes obzvláště aktuální téma informačního overkilu (a to, podotýkám, napsal v roce 1972!). četlo se to dobře, ačkoliv je to napsané staromódně rozvláčně v mono- a dialozích.



WebArchiv - archiv českého webu