povídka » Pohřební pochod Marionet
hodnotilo: 17
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Adam-Troy Castro

Pohřební pochod Marionet

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: The Funeral March of the Marionettes
originál vyšel: 07/1997

Komentáře:
Lucc  | **** 01.05.2010 09:50

Exolingvistická novela o lásce, nepochopení a porozumění. Na můj vkus příliš patetické, ale jinak nemám větších námitek. Snad jen: „Samotné její paže byly doslova bioinženýrským divem světa; mezi ramenem a zápěstím jsme napočítali na deset tisíc samostatných kloubů.“ Tak to bych chtěl vidět. Pokud by autor tvrdil že „míst ohybu“ nebo tak něco, byl bych to schopen akceptovat, ale tohle je prostě blbost. Také tělesná stavba Marionet – mimozemšťanů – mi příjde vzhledem k prostředí planety, kde žijí, jako evolučně nepravděpodobná. Ale to bych v rámci umělecké licence skousnul.

Gaarq  | ***** 18.07.2010 21:09

tyhle příběhy miluju. odpustím autorovi neobratné mlžení o rituálu, mírná zakolísání logiky i maličko rozplizlý závěr. ale ten zbytek, ten je úúúúúúúúúžasný.

idle  | ***** 30.03.2012 12:40

(A hele, já si ani nevšimla, že to vyšlo i česky. Takže přikládám komentář, který jsem si napsala už asi před půl rokem.)

Povídka se odehrává ve stejném světě jako série o Andree Cortové, ale jinde, s jinými osobami. Trošku mi zpočátku připomněla Herbertovu Mučenou hvězdu – taky se tu snažíme porozumět jazyku a kultuře tvorů, kteří mají zřejmě úplně jiná měřítka a pohled na svět, a to všechno v časovém presu, protože jde o život. A taky tu jedna postava mluví poměrně svérázným jazykem, který musí být pořádná výzva pro překladatele. Tím ale asi srovnání končí, zápletka je originální a žene se k nevyhnutelnému závěru, který sice vlastně moc nepřekvapí, ale přesto je působivý.



WebArchiv - archiv českého webu