povídka » Zpěv na sestřinu cestu dolů
hodnotilo: 6
73%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Margo Lanagan

Zpěv na sestřinu cestu dolů

Kategorie: horor

originální název: Singing My Sister Down
originál vyšel: 2004

Komentáře:
Gaarq  | *** 01.08.2010 19:41

zajímavý nápad a velmi slušné provedení. jenže, vznikl drobný rozpor mezi čtenářem a autorem. autor(ka) si myslí, že řekla vše, co říci chtěla, a čtenář (já) její názor nesdílí. pouhý popis situace, jakkoliv je zajímavý s takřka nulovými informacemi o pozadí mě zas tak moc nebere, na to je provedení nedostatečné (třeba bradbury tohle zvládá skvěle). nicméně, potenciál silný.

noir  | *** 28.02.2012 20:19

Silná povídka, která nemůže nikoho nechat chladným, hlavně zvoleným námětem absolutní rodinné tragédie. Ta je popisována zvolna, realisticky a plasticky, vše se odehrává na pozadí zpěvu, hudby, plápolání ohňů; výjev s věncem a celé pochmurné panorama na mě působily jako obrazy Prerafaelitů. Ale vzdor tomuto všemu mě „Zpěv“ nějak zvlášť nezasáhl a někdy jsem se nad celým tím emočním hyperrealismem až ošíval. Je to jen popis scény, bizarního rituálu bez hlubší katarze a skoro se mi chce napsat i smyslu. Zaujal mě výčet cen, které se s touto povídkou pojí: mimo jiné nominace na Huga, Nebulu, Brama Stokera, zisk World Fantasy, Ditmar, Aurealis…Holt, hodně lidí Margo Lanaganová přesvědčila.

Lucc  | **** 23.07.2014 13:41

Pojmout tragickou událost jako rodinnou slavnost je nyní výzva pro mne i moji rodinu do větších i menších tragédií našeho života. Silná lidská povídka, která se mi četla až freneticky (pravda, měl jsem horečku). Ani mi nevadilo, že to byla jen freska, snad jen větší ukotvenost do žánru chyběla. Je to postapo? Nevypadalo to (tlumič s kondomem). Je to alt. historie? Je to vůbec fantastika?

Strýček Biolit  | *** 28.09.2014 23:49

Jeden z lepších momentů sbírky, který dost lidí udolá už jen svým námětem. Přeci jen – smrt je pro nás tabu…a najednou tu máme popravu dosti nepěkným způsobem, při níž je přítomna matka, sourozenci a oslavující dav. Odmyslíme-li lehké citové vydírání (rodič se dívá na poslední chvilky svého milovaného dítěte), dostaneme dobrou, nicméně nijak výjimečnou povídku.



WebArchiv - archiv českého webu