povídka » Kyrie
hodnotilo: 16
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Poul William Anderson

Kyrie

Kategorie: sci-fi

originální název: Kyrie.
originál vyšel: 08/1968

Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 14.08.2010 21:53

Pokud Poul Anderson něco umí, je to perfektní míchání „historicko-náboženských“ a SF témat. Krajním příkladem jsou „Kosmičtí křižáci,“ kde to už pravda dost přehnal, ale v „Kyrii“ to funguje úžasně, úvodní popis kláštera Svaté Matky z Betánie na Měsíci je prostě dechberoucí. SF část pravda možná mírně pokulhává, ale její závěr a osud hlavní hrdinky je skutečně mrazivý. Pokud je toto povídka z roku 1968, rozhodně jsem to nepoznal.

stimílek  | **** 24.10.2010 08:18

Kvalitní četba. Jak píše BorgDog, autorovi se povedlo propojení SF a náboženství. Hard SF téma je bezchybné, na dnešní dobu už bohužel neobjevné. Čas prostě povídku poškodil, pointa už není příliš překvapivá. I tak ale velmi příjemné a hutné počtení.

jasonix  | ***** 26.02.2021 18:41

Tahle letitá povídka o cestě k supernově má v sobě všechny atributy, které ve SF vyhledávám a oceňuji. Dobrodružný děj, prvky Space opery i hard SF, bizarní prostředí i neméně bizarní mimozemskou entitu. Zajímavou hlavní hrdinku s romantickými rysy, která je sice nadaná paranormálními schopnostmi, leč v civilním životě je osamělou knihovnicí, v podstatě takový loser. Kvituji její vnitřní život i originální „způsob vztahu“ k mimozemšťanovi Luciferovi. Jejich souznění se blíží až milostnému. Je tu i nezanedbatelná rovina duchovní. Výborně napsané i vypointované. Co bych si mohl přát víc?



WebArchiv - archiv českého webu