povídka » Strašidelný dům
hodnotilo: 10
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Edward Bulwer-Lytton

Strašidelný dům

Povídka vyšla i pod názvy:
Dům a mozek
Mágův dům

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: The Haunted and the Haunters
anglický název: The House and Brain
originál vyšel: 1859

Komentáře:
magio  | ***** 09.02.2007 15:42

Skvělá hrůzostrašná povídka, při které vás bude jímat hrůza a mrazit v zádech.

honajz  | **** 09.10.2013 00:30

Sice mi některé pasáže přišly nudné a zbytečné (ale co já vím, třeba jsou zasvěcovací, že ano?), ale celkově je povídka vedena zcela jinak, než tomu u podobných povídek bývá. Když už se objeví ona hrůza v domě, nejenom, že zde je pokus o jakousi rádoby vědeckou interpretaci, i když na vachrlatých nohách, ale děj dále pokračuje ke střetu, který nakonec vyzní velmi ambivalentně. Napětí povídka udržuje, popisy jsou velmi sugestivní, některé detaily nedovysvětluje, závěr je vynikající, i když se mi jako obyčejnému čtenáři až tak nelíbil.

Arach.No  | ***1/2 09.07.2014 10:50

Povídka opírající se o pseudovědecké spekulace ohledně takříkajíc nadpřirozených jevů. To je vždy dvojsečná zbraň. Na jednu stranu takový přístup textu přidá na zajímavosti a originalitě, na druhou stranu, pokud má čtenář problém se s vysvětlením ztotožnit, vede k mnohem větší neuvěřitelnosti textu a tím oslabuje jeho dopad na čtenářovu mysl. Není překvapující, že tato povídka vznikla v polovině 19. století, kdy nejen v Anglii zájem o esoterismus a okultismus jen kvetl (to stejné platí pro vydání v češtině na počátku 20. století). Strašidelný dům je dobrým zástupcem tehdy tolik populární okultně-strašidelné literatury a jako takový si jistě zaslouží opakované přetisky, jichž se mu u nás dostalo. Dobře tak zapadá i do sbírky strašidelných příběhů, protože čtenář nedostane klasický příběh, který očekává, ale dobrou ukázku trochu jiného subžánru, se kterým by se třeba jinak ani nesetkal.



WebArchiv - archiv českého webu