povídka » Morová hvězda
hodnotilo: 21
93%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Morová hvězda

Kategorie: sci-fi

originální název: The Plague Star
originál vyšel: 01/1985

Komentáře:
Arach.No  | ***** 06.08.2013 22:01

V této úvodní povídce knihy (nepočítáme-li Prolog) se seznamujeme s flegmatickým obrem Havilandem Tufem a jeho svérázně pomenovanou vesmírnou lodí „Roh hojnosti vynikajícího zboží za nízké ceny“. Přestože Morová hvězda není, na povídku, nikterak krátká, je neobyčejně čtivá a velmi zábavná. Tuf je se svým chladným přístupem a dlouhými promluvami plnými typicky suchého britského humoru jedinečná postava, kterou jsem si okamžitě oblíbil. Celý příběh se odvíjí po ne zcela předvídatelné lince a i více než čtvrt století od svého napsání dokáže čtenáře překvapit svými nápady a především svěžestí a lehkostí vyprávění. Žádná postava nepřebývá, všechny mají jasně načrtlý charakter. Povídka svou strukturou i způsobem vyprávění (v jednotlivých scénách se střídají hlavní postavy, z jejíchž pohledů jsou přislušné pasáže vyprávěny – princip, který Martin později dovedl k dokonalosti v Písni ledu a ohně) připomíná to nejlepší z pera hollywoodských scénáristů – což myslím v tom nejlepším možném významu.

louza  | ****1/2 09.08.2021 13:12

Úvodní povídka na hranici novely, která ukazuje kterak Tuf ke své lodi přišel. Martin se nezapře. Text je sice protkán vtipnými narážkami a samotná hlavní postava představu vesmírného reka značně potrollí. Na druhou stranu se tu vyskytnou někdy opravdu hororové momenty.



WebArchiv - archiv českého webu