povídka » Chléb a ryby
hodnotilo: 19
91%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Chléb a ryby

Kategorie: sci-fi

originální název: Loaves and Fishes
originál vyšel: 10/1985

Komentáře:
Arach.No  | ****1/2 07.08.2013 01:02

Stejně jako předchozí Morová hvězda, ani druhá povídka nezačíná u titulní postavy, ale u Tufova budoucího zaměstnavatele. Tentokrát však dojde i na ekologické inženýrství, problém přemnoženého obyvatelstva a všeobecného hladu. Přestože je tedy téma podstatně vážnější a Martin se vyjadřuje k problémům, kterým již dnes čelí některé části naší planety, Chléb a ryby nepůsobí skličujícím dojmem. Od začátku do konce je zachován nadhled a čtenář není drcen fatalistickým pohledem na budoucnost lidstva. K nezbytnému okouzlujícímu humoru, jehož zdrojem je opět především sám Tuf, navíc přibyly popisy lákavého jídla a hostiny, kterými je autor známý, ale v předchozí povídce se na ně (až na pár vtipných poznámek a jedné krátké scény) bohužel nedostalo.

louza  | **** 09.08.2021 13:16

Loď je jedna věc, ale schopnost udržet si jí druhá. Tuf začíná fušovat do ekologického inženýrství, aby svou loď uvedl do provozuschopného stavu. Povídka není tak drsná jako Morová hvězda, ale dotýká se možná závažnějších témat jako je blahobyt, přelidnění a náboženství.



WebArchiv - archiv českého webu