povídka » Holomráz
v Top10 1
hodnotilo: 41
87%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Štěpán Kopřiva

Holomráz

Kategorie: fantasy - humorná

Komentáře:
Lucc  | ****1/2 30.12.2010 09:52

Nejrozsáhlejší a asi nejlepší povídka s Wolrichem. Jedním ze zásadních kladů byla její nepředvídatelnost. U prvních 2 povídek se, pokud počítáte s autorovým cynismem, dalo odhadnout kam směřují a jak dopadnou. Tady se sice absolutní konec dal odhadnout taky, ale předtím nastalo pár zásadních zvratů, které mne dostaly. Navíc, podobně jako Idol, není Holomráz jenom akční řežbou s tunou hlášek, se spoustou explicitně popsaných násilných umrtí, nějakým tím mučením a jednou (samoúčelnou a zbytečnou) sexuální scénou, ale má přesah, má v sobě látku hodnou k zamyšlení a hrabe se v čtenářově psychice snad i do větší hloubky, než Kopřiva chtěl.

GeRony  | **** 31.03.2011 10:13

Velmi kvalitna poviedka. Aj ked TOP pre mna zostane asi poviedka Idol, aj toto dielo bolo zabavne, plne krvi, akcie, podvodov, niekolkych zlomov a ano, aj latky na premyslanie.

Majkl  | ***** 28.08.2011 01:39

Najdlhšia poviedka, akčná s Wolrichom v seniorskom veku a najsilnejšia práve v tom, že to nie je len obyčajné „hlúpe“ akčné čítanie. Samozrejme, akcie je tu dosť, cynizmu, dobrých hlášok, zvratov a poínt tiež, ale až záver čitateľa priklincuje. (Pozor, viac či menej vykecávam záverečnú tému na zamyslenie!) Medzi nami sa určite nájde niekto, kto nezažil dokonalé detstvo plné šťastia, blahobytu a bezproblémovosti. Kecám, nič nie je dokonalé a ani detstvo (a ďalšie roky života) nikoho z nás nebolo. Niekto si odnesie šrámy menšie, iný väčšie, každopádne jazvy na duši ostanú a vyformujú vás v človeka, akým ste. Formovanie Wolricha je pochopiteľné, a čím väčším hajzlom bol, tým mi bol viac sympatickejší – pretože bez servítky zobrazuje všeličo zlé, čo v ľuďoch môžete nájsť, zlé, čo bolo vytvorené iným zlom, zlé, ktoré však občas musí bojovať o vládu s iskričkami svedomia, morálky a ľudskosti. Na Kopřivovej postave mi je sympatická tá úprimnosť klamstiev. Z Wolricha je dobré sa ponaučiť, aj keď sa to od neho neočakáva. Wolrich si raz v detstve vybral cieľ, ktorý mu predurčil cestu životom. Možno mal zabudnúť, odpustiť, či to len odsunúť do najzapadlejšieho kúta mysle, a všetko by bolo inak. On si však vybral inú možnosť. Ak ste náhodou pred akoukoľvek voľbou, ktorá vás však môže do budúcna ovplyvniť, možno porozmýšľate o niečo dlhšie a pokúsite sa nevybrať si smer, ktorý by si vybral Wolrich. Pretože nie ostatní, ale vy budete musieť žiť so sebou.

pull  | **** 18.01.2012 07:59

Nebýt překombinovaného závěru povídky, který dal zabrat uvěřitelnosti a lehce proděravěl logiku, jásal bych i po dočtení. Jásám skoro.

louza  | ****1/2 21.07.2022 16:20

Wolrich zachraňuje svět. Nebo přinejmenším jednu jeho část. Kapesní román v povídkovém formátu. Všechno co se vám líbilo v povídce Benda je tu rozpracované do mnohem větší a originálnější hloubky. Skvělá zápletka, motivace, šlapavý děj i překvapivé zvraty. Všechno dokonale sedí. Kdyby bylo všechno fantasy takové, byl bych zase jeho čtenářem.



WebArchiv - archiv českého webu