povídka » Ostrov
hodnotilo: 18
75%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Peter Watts

Ostrov

Kategorie: sci-fi - space opera - hard sci-fi

originální název: The Island
originál vyšel: 07/2009

Komentáře:
Gaarq  | ** 02.02.2011 12:40

krutá nuda, spousta bezcílného žvanění, pár dobrých nápadů (stavěči bran, super-organizmus), ale samotný příběh, děs běs. něco jako třetiřadý psychologický román, tváří se to děsně rozervaně a furt se něco řeší, ale ve své podstatě se tam plácá o nepodstatných blbinách…

PB  | **** 03.10.2012 19:44

Zajímavá věc, děj sice nic moc, ale ty postavy a loď, na které letí by mohly posloužit jako základ zajímavé řady příběhů.

lamahe  | ****1/2 20.10.2014 22:01

Antológia pokračuje veľmi zaujímavo – gigantická loď s jej priblblým (nie bez príčiny) riadiacim systémom a posádkou odsúdenou na hibernačnú večnosť pri výstavbe cestovného systému z červích dier, je pripodobnením Sizyfovho snaženia bez odmeny a pripomienkou, že (takmer) večný život je vskutku nanič, ak sú vstupné parametre nastavené zle. V tomto rozpoložení sa stretávajú s mimozemskou entitou vskutku netradičného charakteru (palec nahor!) a riešenie situácie má ďaleko od jednoznačnosti. Vnútroposádkové psycho-záležitosti som prestál bez úhony a text na mňa vo výsledku pôsobil kvalitne depresívne. Výborný zážitok.



WebArchiv - archiv českého webu