povídka » Vyrovnání
v Top10 4
hodnotilo: 29
88%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jan Hlávka

Vyrovnání

Povídka patří do světa: Star Trek

Kategorie: sci-fi

Komentáře:
tomts  | **** 05.02.2011 22:07

Tak úvodem musím předeslat, že povídky Star Treku, jsem četl pouze od Blishe v prvním českém, tehdy samizdatovém vydání. Asi to je moje mínus, protože nevychutnám autorovy narážky a jinotaje v textu (nakolik znám autora, jistě tam jsou). Přesto musím konstatovat, že se noveletka četla velmi dobře a obě dějové linie jsou velmi vtipně propojené v kompaktní celek. Postava zabijáka je nám určitým způsobem sympatická, mě vytanul na mysli, alespoň v první polovině děje, nekompromisní Forsythův Šakal. Jeho filozofii velmi trefně glosuje „záporačka“ Sagot větou: „Jsi tak dobrý, protože ti je jedno jestli přežiješ nebo ne.“ Poměrně přijemně jsem se pobavil, ale přesto nemůžu dát plný počet. Něco mi nesedlo v počátku povídky, ani pořádně nedokážu říct co, asi jsem jen měl pocit, že se nedokážu úplně ponořit do děje. Ale může to být mojí neznalostí všech příběhů série Star Trek…

BlackDawn  | ****1/2 23.03.2011 20:21

Tak z tohohle kousku mám velmi velmi dobrý pocit.Jednoznačně nejlepší povídka ve sbírce, vlastně jediná kvůli které stojí za to knížku si pořídit.Sleduje dvě dějové linie – příčinu a následek. Svět Star Treku je zde spíše jen kulisou a tudíž si vyprávění mladého praporčíka na USS Redemption užijete i bez znalostí reálií. Klasické schéma podrazu na ještě nezkušeného praporčíka a jeho následné odvety vůči všem co mu ublížili možná není bůhvíjak originální, ale mne se opravdu líbilo. Obě dějové větve jsou příjemně propojeny v jednu a opravdu působí, že autor do psaní dal víc než jen rutinu.

Majkl  | ***** 29.05.2011 00:25

Výborný príbeh, ktorý sa po rokoch dočkal vydania. Príbeh o odplate, o smrti a zrodení, o vyrovnaní. Podľa slov autora boli názory betačitateľov na túto poviedku často negatívne, mňa však nadchla. Opäť krásna práca s dvomi dejovými líniami, ktoré sa spoja dohromady. „Hrdina“ príbehu je prepracovaný, jeho vývoj ho robí uveriteľným a istým zvráteným či cynickým spôsobom aj sympatickým. Dej je pútavý a napínavý, odhaľovanie súvislostí ma len potešilo. Záverečnou čerešničkou je kapitola Nula (odpočítavanie chválim :)) a jej posledná veta, ktorá je vrcholom irónie. Plný počet hviezdičiek bez váhania a odkaz nakladateľom: Nechajte Hlávkovi voľné ruky, rozsah bez obmedzenia a podporujte ho. Som naozaj zvedavý, čo potom predvedie.

KeB  | ***** 05.06.2011 20:32

Skvělé! Nebudu se tu sáhodlouze rozepisovat stejně bych psal, co psali už jiní. Akorát je smutné, že vynikající vyrovnání má tak špatnou společnost. Jan Hlávka opět nezklamal.

Neferit  | ***** 14.07.2012 16:14

Já jsem nadšena stejně jako KeB. Ovšem já se ještě rozepíšu :)

Sice jsem byla ze začátku trochu vedle z toho, co se to v povídce vlastně děje, ale jakmile mi to docvaklo, tak už jsem si jenom užívala jízdu a bavila se. Myslím, že povídka by docela dobře sedla i do jakéhokoliv jiného „světa“ – i když ve světě Star Treku se očividně vůbec neztratila :)

Po čtení ooooooobrovského počtu ST fanficů jsem si vypěstovala zdravou nechuť vůči Komackovi – a teď mám o důvod víc ho nemít ráda, juchů! Děkuji, pane Hlávko, jste nejlepší!

Jenom je škoda, že má Vyrovnání takovou nevyrovnanou společnost. Autor asi redakci něco provedl.

Vlcacka  | ***** 08.09.2013 10:33

Skvělé,skvělé,skvě­lé! Vyrovnání by mělo mít podtitul „za Star Trek temnější“. Záporačka Sagot byla vinna jen tím, že dělala perfektně svou práci a měla lví podíl na výrobě psychopatického umělce, mnohem děsivější byly však ony prospěchářské zrůdy v zákulisí. Eddenovy „vzkazíky“ měly elegantně černohumorný nádech a já opravdu neměla problém sympatizovat s tímto ryzím antihrdinou, jediným sporným momentem pro mne byla účast admirálovy dcery v této „hře“. Strategie odpočtu vynikající, povídka nenechala vydechnout, prostě ryzí psychothriller na hřišti Alfa Kvadrantu. Já chci víc!

Clarice  | ***** 07.02.2016 13:11

Pro mě sympatická směs Star Treku, akce, dobře napsaných postav a krutosti v příběhu -:))).



WebArchiv - archiv českého webu