povídka » Planckův skok
v Top10 1
hodnotilo: 14
75%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Greg Egan

Planckův skok

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: The Planck Dive
originál vyšel: 02/1998

Komentáře:
lamahe  | **** 17.06.2011 11:17

Tak toto bolo naozaj hard-SF. A to v zmysle rozsiahleho použitia fabulácie na základe prírodných vied (v tomto prípade nič ľahšie ako kvantová fyzika), ale aj v zmysle náročnosti čítania. Priznám sa, záverečné rozuzlenie fyzikálnej extrapolácie som celkom nepochopil (a tým pádom neocenil). Zrejme sa ešte dôkladne pozriem na vysvetľujúci text na autorovej webstránke a potom to skúsim na ďalší krát. K centrálnej línii o ceste niekoľkých obyvateľov vedecky progresívneho Cartanu do srdca čiernej diery pridal Egan aj veľmi pôsobivo podanú úvahu o napredovaní človeka a ľudstva, a to cez konanie návštevníkov zo spiatočníckych a romantických Athén – Prospera a jeho dcéry Kordélie. Ich interakcia s Cartaňanmi je veľmi ľudská a inak mimoriadne vedeckému jazyku poviedky pridáva na čitateľnosti. Body strhávam vlastne len preto, lebo si myslím, že technická časť poviedky mohla byť podaná aj ústretovejšie. Aj keď, ktovie, či naozaj…

pruss  | nehodnoceno 25.10.2011 09:37

Musím se přiznat, že na první přečtení jsem to vůbec nepochopil. Knížku si nechám na nočním stolku a někdy to zkusím znovu.

idle  | nehodnoceno 02.12.2012 21:31

Na rozdíl od předchozích povídek sbírky, které se odehrávaly většinou v době nepříliš vzdálené od naší, se přesuneme stovky, ne-li tisíce let do budoucnosti, kdy jsou i lidé digitalizovaní. I přesto jsou pořád docela lidští, a mimo jiné zvědaví. Zdejší hrdinové svou zvědavost zaměřili na fyziku a dávají to najevo: poměrně velká část povídky je věnována vysvětlování principů a teorií, kterým jsem neporozuměla. Kostra děje je srozumitelná i bez toho, ale přesto si raději netroufám povídku hodnotit.



WebArchiv - archiv českého webu